Yusuf BAŞTUĞ/ ADANA, () - ADANA'da, kalp krizi geçirip kalp kasları yırtılan 52 yaşındaki Cumali Çıkla, 'Şemsiye metodu' denilen yöntemle yapılan anjiyo sonrası hayata tutundu.
Mersin'in Tarsus İlçesi'nde yaşayan 2 çocuk babası emekli gazeteci Cumali Çıkla'nın, yaklaşık 1.5 ay önce yüksek tansiyon şikayetiyle gittiği hastanede kalp krizi geçirdiği saptandı. Hemen tedaviye alınan Cumali Çıkla'nın kalbinde geçirdiği krize bağlı olarak kas yırtılması meydana geldiği belirlendi. Uygulanan tedaviye karşın rahatsızlığı geçmeyen Cumali Çıkla, Adana Acıbadem Hastanesi'ne başvurdu.
Hastanenin Kardiyoloji Servisi'nde görevli Prof. Dr. Alpay Tuğran Sezgin, Yrd. Doç. Dr. Gülcan Abalı, Uzman Dr. Eda Tokuççu ve Uzman Dr. Tansel Yıldıran tarafından muayene edilerek tedavisine başlanan Cumali Çıkla'ya riskli olmasına karşın anjiyo yapılması kararlaştırıldı. Operasyon yapılmazsa 1 yıl yaşama şansı binde 3 olarak gösterilen Cumali Çıkla, cerrahi operasyon sonrası sağlığına kavuştu.
'RİSK NEDENİYLE NADİR YAPILIYOR'
Yaptıkları operasyonu anlatan Prof. Dr. Alpay Tuğran Sezgin, "Hastamızın kalp krizi sonucunda bir damarında tıkanıklık ve kalp kaslarında yırtık vardı. Bu nedenle hastaya hem by-pass yapılması hem de o yırtığın kapatılması gerekiyordu. Fakat bu işlem riskliydi. Burada biz ekip olarak hastayı değerlendirdik ve deliği kasıktan girerek 'şemsiye metodu' dediğimiz yöntemle anjiyo ile kapattık. Nadir yapılıyor bu işlem. Bu hastaların ne yazık ki yaşam süresi iyi değil. Çünkü 1 yıllık yaşam süresi binde 3 oranında. Muhakkak bu işlemin yapılması gerekiyordu. Yaptık başarı şekilde ve şimdi hastamızın sağlığı çok iyi" dedi. Yeniden yaşama tutunan Cumali Çıkla da hasta yatağında kendini çok iyi hissettiğini söyledi.

FOTOĞRAFLI