SAMSUN'da özel bir hastanede lösemi tedavisi gören 10 yaşındaki Ali Rıza Akpınar, yapılan yarı uyumlu ilik nakli ile hayata tutundu.
Samsun'un Vezirköprü İlçesi'ne bağlı Yanözü Köyü'nde yaşayan akut myeloid lösemi hastası 10 yaşındaki Ali Rıza Akpınar, 3 yıldır tedavi gördü. Doktorlar küçük çocuğa ilik nakli yapılması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine ailede uygun ilik arandı. Ancak tam uyumlu ilik bulunamadı. Bunun üzerine doktorlar 34 yaşındaki anne Habibe Akpınar'dan alınan yarı uyumlu iliği özel bir hastanede küçük çocuğa nakletti. Yapılan nakil başarılı sonuç verdi. Yapılan yarı uyumlu ilik nakli hakkında bilgi veren Medical Park Çocuk Hematoloji ve Aferez Ünitesi Direktörü Prof.Dr. Emel Özyürek, "Türkiye'de son 2 senedir acil kemik iliği nakli yapılması gereken, ama yurt dışı nakil süresini beklemeye tahammülü olmayan hastalarımız var. Naklin zamanlıca yapılması çok büyük önem arz ediyor. Bu durumlarda anne, baba ya da kardeşten yarı uyumlu ilik nakli yapabiliyoruz" dedi.
Prof. Dr. Emel Özyürek, "Çocuğumuz, akciğerlerinde ağır bir enfeksiyonla, yürüyemez ve kolları tutmaz halde bize gelmişti. Bu hastamızın enfeksiyon tedavileri devam ederken, gelir gelmez de akraba dışı taramalarını başlatmıştık. Hastamızın yaklaşık 3 aylık lösemi tedavisi sırasında yaptığımız taramalarda uygun bir verici bulamadık. Nüks şansı çok yüksek bir hasta oluşu nedeniyle tedavisinin bu aşamasında akraba dışı nakil ve tarama için daha fazla bekleyemedik. Bu nedenle annesinden yarı uyumlu kemik iliği nakli yaptık. Hastamızın kemik iliği tuttu. Şu anda da lösemisi tekrar etmeden, şifa bulmuş halde 9'uncu ayını tamamladı. Kendisi yürüyerek gidip geliyor. Akciğerindeki enfeksiyon da tamamen temizlendi. Bu tür sonuçlar hasta yakınları kadar bizleri de çok sevindiriyor" diye konuştu.
Anne Habibe Akpınar ise, "Oğlum 3 yıldır tedavi görüyor. İlk 2 yıl tedavi gördük. Tedaviden 6 ay sonra tekrarladı. Daha sonra bu hastaneye geldik. Hastalığı tekrarladıktan sonra Ali Rıza çok zor bir dönem yaşadı. Ayaklarında ve kollarında ilaca bağlı sıkıntılar vardı. Buraya geldik, tedavimizi gördük. Hastanede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Nakil sonrası durumumuz çok iyi" dedi.

İA (MS/AAA)(FOTOĞRAFLI)