BURSA Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi'nde beyin ölümü gerçekleşen kişinin bağışlanan böbrekleri yapışık çıkınca, ameliyat ile birbirinden ayrıştırılıp organ bekleyen iki hastaya nakledildi. Artık böbrek kardeşi olan 54 yaşındaki Emine Bayram ve 46 yaşındaki Nurcan Efe ikinci hayatlarını yaşıyor.
UÜ. Tıp Fakültesi’nde iki hafta önce beyin kanaması ile getirilen 40 yaşındaki V.A. 10 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra beyin ölümü gerçekleşti. Ailesi tarafından organları bağışlanan V.A.'ya yapılan testler sonucunda böbreklerinin birbirine bağlı olduğu görüldü. UÜ. Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Vuruşkan, 'at nalı' olarak nitelendirilen böbreklerin, risklerine rağmen organ bekleyen hastalara nakledilebileceğini saptadı. Organ Nakli Koordinatörlüğü’nde görevli Sahriye Keskin, Rafet Ofraz, Ersin Elgin, Sağlık Bakanlığı listesini tarayarak kan ve doku grubu uygun olan Emine Bayram ile Nurcan Efe’ye telefonla ulaştı. Yapışık böbrekler 14 saat süren başarılı operasyonun ardından birbirinden ayrılarak organ bekleyen Efe ve Bayram'a nakledildi. Hastalar dün  taburcu edildi.
'NADİR GÖRÜLÜR'
'At nalı' tabir edilen böbreğin pek nadir görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Hakan Vuruşkan, "Bu tür vakalar Türkiye’de 3- 5’i geçmez. Anne karnında böbreklerin oluşumu sırasında bir anormallik meydana geliyor. Böbreklerin atar ve toplar damarı, idrarı yolları ayrı gelişiyor. Ancak böbreklerin idrar oluşumunu sağlayan etli kısımları ayrılamadığı için nala benziyor" dedi. Organ naklinde son iki yıldır Bursa'nın birinci sırada yer aldığını belirten  Prof. Dr. Hakan Vuruşkan, yaptıkları nakil sonrası böbrek kardeşi olan her iki hastasının sağlık durumlarının çok iyi oludğunu söyledi.
HEM SAĞLIĞIMIZA KAVUŞTUK HEM KARDEŞ OLDUK
Üç çocuk annesi Emine Bayram, 7 yıldır her gün 4 saat diyalize girdiğini anlatarak, sağlığına kavuşmanın yanı sıra bir böbrek kardeşinin olmasına sevdiğini söyledi.
Dokuz yıldır günde 4 saat diyalize giren 2 çocuk annesi Nurcan Efe de, "36 yıldır şeker hastasıyım. Buna  bir de böbrek yetmezliği eklenince çok zorladım. Tedavi görürken doğan çocuğum 3.5 yaşında oldu. Ona ailemin yardımı ile bakıyordum. Şu an çok iyiyim, idrara çıkıp, günde 3 litre su içebiliyorum. Artık çocuğumla daha fazla ilgilenebileceğim. Emine Bayram ile böbrek kardeşi olduk."
Beyin ölümü gerçekleşen V.A.nın karaciğeri ve korneaları ise Bursa'da organ bekleyen diğer hastalara nakledildi.