VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaşı Tıp Merkezi'nde ilk defa kök hücre nakli gerçekleştirildi. Nakille ilgili açıklama yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, "Hastanemizde önümüzdeki yıl organ ve ilik nakli de yapacağız. Artık hastalarımız doğudan batıya değil, batıdan doğuya gelecek" dedi.
Van YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Kalp-Damar Cerrahisi bölümünde önemli bir ameliyat daha gerçekleşti. Türkiye’de belli merkezlerde yapılabilen kök hücre nakli ameliyatlardan biri de Van’da yapıldı. Eskişehir’de diyabetten dolayı ayaklarının kesilmesi kararı verilen, ancak Van'da kök hücre naklinin yapıldığını öğrenen 55 yaşındaki Abuzer Değer'e Van'da başarılı kök hücre nakil ameliyatı yapıldı. Hastanın ayağı dizden aşağı kesilmekten kurtulurken, YYÜ de bu başarısını basın mensuplarıyla paylaştı.
YYÜ Tıp Fakültesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, ameliyatın başarılı geçmesinin bölgeye umut olduğunu söyledi.
İYİ SONUÇLAR ALINDI
Doğuda yıllardır uygulanamayan tedavi yöntemlerinin uygulanmaya başladığını dile getiren Rektör Battal, “Kalp cerrahi bölümümüzdeki hocalarımız çeşitli hastalıklardan dolayı damarlarında bazı sorunlar olan ve bundan dolayı çeşitli organlarını kaybetmekle ilişkin çok önemli tedavi yöntemlerini uygulamaya başladılar. Çok da iyi sonuçlar alındı. Çocuklara yönelik açık kalp ameliyatları yapılmaya başlandı. Eskişehir’den bu tarafa doğru yönelmeye başladılar. Hastanemizi bu konularda en üst seviyelere taşıyacağız. İnşallah yeni girişimlerle hastanemizi daha güzel konumlara getireceğiz. Bundan sonraki dönemde bölgemizdeki hastalar batıya yönelmeyecekler bu da bizi mutlu edecek" dedi.
"15 HASTANIN ORGANININ KESİLMESİNİ ÖNLEDİK"
Eskişehir’den gelen Abuzer Değer'in ameliyatını gerçekleştiren YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Başkanı Prof. Dr. Alper Sami Kunt, bir yıllık süreçte çok sayıda yetişkin ve çocuk açık kalp cerrahisi ameliyatları gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Kalp damar cerrahisi için önemli tedavi yöntemlerini kullanmaya başladıklarını anlatan Prof. Dr. Kunt, “Bunların en başında da özellikle diyabetik rahatsızlıktan dolayı zarar gören organları kurtarmaya yönelik çalışma yapıyoruz. Şu an hastanemizde yatan diz altından kesilmesi kararı alınan hastamıza kök hücre uygulaması yaptık. Bu hastamızın da diyabetik yaralardan dolayı ayağının kesilmesini bu yöntemle önledik. Şu ana kadar uyguladığımız 15 hastadan organı kesilen hastamız yok" dedi.
YYÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Faik Öner ise, kangrenli dokuların yeniden onarılması için kök hücre tedavisi yöntemini uyguladıklarını belirterek, bunun büyük bir başarı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Öner, başta böbrek ve karaciğer nakilleri olmak üzere ilik nakli operasyonlarını da 2014 yılı içinde gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi. OB-(FE/AAA)(FOTOĞRAFLI)