SAMSUN'da görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Dirican, veremin en çok ekonomik durumu kötü, yetersiz beslenen 13 ile 50 yaş arası kişilerde görüldüğünü söyledi.
Veremin, dünyada en çok gözüken hastalıklardan biri olduğunu söyleyen Medikal Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Dirican, hastalığın vücudun birçok yerine girerek oralarda kendisini türlü türlü şekillerde gösterdiğini dile getirdi. Uzman Dr. Dirican, "Verem hastalığı en çok ekonomik durumu kötü, yetersiz beslenen, 13 ila 50 yaş arasındaki kişilerde görülmektedir. Hastaların eğitim durumu incelendiğinde, eğitim düzeyi düşük insanlarda daha çok gözükmektedir. Hastalığın çevrede bulunan birinden bulaşma riski yüzde 21'dir. Hastalık oluşumunda etkili faktörler ise kötü hayat koşulları, geçmişte kendine iyi bakamama, sıkıntı ve stres, çiftçilik gibi ağır bir işte çalışma, kendine gerekli bakımı yapmama, uzun süre hastanede yatma ve orada bu mikrobu kapma, çok çalışmak, üzüntü, sigara ve alkol, psikolojik etkenler ve bunalımlardır" dedi.
Yoksulların, işsizlerin, kötü çevre koşullarında, gecekondularda yaşayanların, evsizlerin, kalabalık aile ortamında yaşayanların, yeterli ve dengeli beslenemeyen nüfus gruplarının verem hastalığına her an yakalanma riski bulunduğunu dile getiren Uzman Dr. Adem Dirican, "Verem hastalığı solunum yoluyla bulaştığından sıklıkla akciğerlerde hastalığa neden olmakla birlikte, kemik, beyin, akciğer zarı, kalp zarı, böbrek ve daha birçok organda da ortaya çıkabilmektedir. Tedavisinin ilk şartı ise iyi beslenme ve temiz havadır. Hastalanan kişinin tanısı konulduktan sonra mutlaka en az 6 ay süreyle ilaç tedavisi görmesi gerekmektedir. İlaç tedavisinin sonucunda iyileşme görülen hastalar belli aralıklarla doktor kontrolünden geçmelidir" diye konuştu.