Özellikle kadınlar arasında her geçen yıl artan sigara tüketimi, hamilelik döneminde geri dönülemeyen zararlara neden oluyor. 
Anne adayı olan kadınlarda oluşan sigara bağımlılığı, sadece içen kişiyi değil, aynı zamanda anne karnındaki bebeği de olumsuz yönde etkiliyor.
Anne karnındaki bebeğin göbek kordonu ve plasenta (eş) aracılığıyla annenin yediği içtiği besinlerden, soluduğu havadan, psikolojik yapısından beslenip, etkilendiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gülhan Cengiz “Hem anne hem de bebek için son derece tehlikeli olan sigara, stres ve sıkıntı giderici değil, stres ve sıkıntı kaynağı oluyor." ifadelerini kullandı.
SİGARAYLA ALINAN KİMYASALLAR BEBEĞE GEÇİYOR
Cengiz, "Sigara göründüğü gibi basit değil, 4 bin civarında zehirli ve kanserojen kimyasal madde içeriyor. Sigara, annenin başta solunum sistemi olmak üzere kalp, damarlar ve vücudun diğer tüm organlarına zarar veriyor” dedi.
Annenin faydalı besinler alması halinde bebeğinin sağlıklı gelişip büyüyeceğinin altını çizen Cengiz, annenin sigara içmesi durumunda ise sigarada bulunan kimyasal maddelerin aynı yolla bebeğe ulaşacağını belirterek, şunları söyledi: 
“Anne sigara içiyorsa bebek de sigara içiyordur. Bu da henüz gelişmekte olan minicik bebeğin yeni oluşmakta olan organlarına zarar verir. Bebeğin organları annesine göre kat kat fazla zarar görür.”
GEBELİKTE PASİF İÇİCİLİĞE DİKKAT! 
Hamile annenin her zaman temiz havalı yerleri tercih etmesi gerekiyor. Pasif sigara içiciliği, sigara içmeyen kişiye çok fazla zarar verebiliyor. Ayrıca, çevreye yayılan yan akım dumanı daha fazla kimyasal madde içerdiği için daha zararlı hale geliyor.
Anne adayı, gebeliği sırasında sigara içsin ya da içmesin başkalarının içtiği dumandan da etkileneceğini göz önünde bulundurmalıdır. Annenin bulunduğu ortamdan içine çektiği duman plasenta aracılığıyla bebeğe muhakkak geçer ve bebeğin büyüme ve gelişmesini yavaşlatır. Gebelik döneminde sigara içmeyen bireyin de sigaralı ortamlardan uzak durması gerekir.