ULUDAĞ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Uzman Diyetisyeni Elif Özkeleş, Ramazan öncesi önerilerde bulunarak, "Mideye stres yaşatmamak için, çok soğuk su veya çok sıcak çorba içmekten kaçınılmalı. Birkaç hurma ve su ile orucunuzu açtıktan sonra çorba içmek midenize iyi gelecektir. Yarım saat kadar ara verildikten sonra, iftarın geri kalan kısmının yenmesi daha sağlıklıdır. Yemekler yavaş yenmeli" dedi.
Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Uzman Diyetisyeni Elif Özkeleş, Ramazan ayında oruç tutacaklara beslenmeleri konusunda bazı önerilerde bulundu. Oruç tutarken, değişen beslenme saatlerine uygun beslenilmesi gerektiğini söyleyen Özkeleş, normal günlerde yenmesi gerekenlerin 3 veya 4 öğünde alınılması gerektiğini vurguladı. Beden sağlığının korunması için sahurun atlanmaması ve uygun bir şekilde yapılmasının çok önemli olduğunu altını çizen Özkeleş, şunları söyledi:
"Gün boyu 16 - 17 saat kadar yemek yenmeyeceği düşünülürse, sahur tok tutucu olmalı, sıcaklarda artan su ihtiyacınızı karşılayacak, sizi susuz bırakmayacak kadar su içermeli, susamanıza neden olacak fazla tuzlu yiyecekler bulunmamalı. Kabızlık yaşanmaması için almanız gereken posanın ve günlük protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral gereksiniminizin bir kısmını sağlamalıdır. Sahurda yedikleriniz hafif olmalı, sizi uykuya yattığınızda rahatsız etmemelidir. Mesela şöyle bir sahur öğünü düşünülebilir: Yumurta, az tuzlu peynir, tam buğday ekmeği ile yapılmış bir tost, bir bardak süt veya yoğurt, söğüş salata yenebilir. Zeytinyağı, ceviz veya badem tok kalmanıza yardımcı olacaktır. Kayısı, kiraz, şeftali gibi taze veya hurma gibi kuru meyve yeyip, 3 - 4 bardak su içmekte yarar var."
İFTARDA HIZLI YEMEMEYE DİKKAT
Uzun süren açlık sonrasında mideye stres yaşatmamak için, çok soğuk su veya çok sıcak çorba içmekten kaçınılması gerektiğini söyleyen Özkeleş, "Birkaç hurma ve su ile orucunuzu açtıktan sonra çorba içmek midenize iyi gelecektir. Yarım saat kadar ara verildikten sonra, iftarın geri kalan kısmı olan, ızgara haşlama yöntemleri veya sebzeyle pişirilmiş et yemeği, zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt ve salatanın az miktar pide ile yenmesi, şekersiz veya az şekerli komposto içilmesi daha sağlıklıdır. Yemekler yavaş yenmeli. Sahur, iftar ve gece boyunca toplam 2 - 2,5 litre su, soda, açık çay, bitki çayları, taze meyve suları içmek günlük sıvı dengenizi sağlamaya yardımcı olur. Bununla birlikte meyveler, sebze yemeği, baklagiller, kepekli ekmek ve salata tüketmek sindirim sisteminizin düzenli çalışmasını sağlar. Çok yağlı yiyecekler, ağır hamur işleri, şerbetli tatlılar, çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler, gazlı içecekler, sucuk salam gibi şarküteri ürünlerinden ve büyük porsiyonlar halinde yemekten uzak iftar sonrasında yapılacak bir yürüyüşü takiben meyve veya sütlü tatlı ile üçüncü bir öğün yapmak günlük gereksinimi dengelemek için yararlı olacaktır" diye konuştu.
ÖZEL DURUMU VE SAĞLIK SORUNU OLANLAR DİKKAT
Oruç tutmanın sağlıklı müslümanlara farz olduğunu dile getiren Özkeleş, bu nedenle özel durumları ve sağlık sorunları olan kişilerin doktorlarına danışarak, bu ibadeti yerine getirmeleri gerektiğini kaydetti. Özkeleş, yüksek tansiyonu, böbrek yetmezliği ve şeker hastalığı olan ve ilaç kullanımı zorunlu olan kişiler ile çocuk, yaşlı ve hamilelerin bu grupta yer aldığını sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI