İlker AKTAŞ/SAMSUN, () - GEÇİRDİĞİ trafik kazası sonrası felç kalan ve Samsun'da tedavi gören 'Umut'tan olumlu sonuçlar alınmaya başladı. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz, "Umut, ilk geldiğinde hiç oturamıyordu. Ama şimdi destekle oturabilir hale geldi" dedi.
Antalya'da 6 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonrasında felç kalarak bilincini yitiren ve Gülsüm Kabadayı'nın bakımını üstlendiği Rusya vatandaşı olduğu sanılan kemik yaşı 21 olarak belirlenen Umut'un tedavisinde olumlu gelişme kaydedildi. 2 ay önce tedavi için Samsun'a getirilen Umut'un sağlık durumundaki gelişmeler sevinç yarattı. Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yoğun bir tedavi programına tabi tutulan Umut, tedaviye de cevap vermeye başladı. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz, Umut’un hastaneye geldiğinde başını tutamadığını, omuz, dirsekler ve el bileğinde kas gücü olmadığını ifade etti.
Dr. Orhan Akdeniz, "Umut'ta Flexor spastisiteye bağlı kontüraktür vardı. Yani adalenin inatçı bir şekilde kısalmasından dolayı eklemin anormal bir şekil alması durumu mevcuttu. Kalçalar, dizler ve ayak bileklerindeki kas gücü, aynı kollardaki gibi yoktu. Ayaklarda şekil bozukluğu vardı. Umut 2 aydır fizik tedavi ve rehabilitasyon görüyor. Durumunda da önemli gelişmeler var" dedi.
Bugüne kadar yapılan tedavi süreci ile birlikte Umut'un artık başını tutabildiğini vurgulayan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz, "Sağ omuz, dirsek ve el bileği kas gücü arttı. Sol dirseği artık pasif olarak açılabiliyor. Hiç oturamazken destekle oturabilir hale geldi ve idrarını tutabiliyor. Konuşma isteği başladı ve bakışları daha net bir hal aldı. Yaklaşık 2 haftadır lokomat tedavisine başladık. Umut'un durumunun hergün biraz daha iyileştiğini gözlemliyoruz" diye konuştu.
Umut'un koruyucu annesi Gülsüm Kabadayı ise "Bu iş sevgi, ekip eşi. 2 aylık süre sonrasında çok güzel gelişmeler oldu. Lokomata binebildi. Bacakları, kolları açıldı. Konuşmak istiyor. Pozisyon verdiğimizde baş dengesini sağlayıp, 1-2 dakika oturabiliyor. Artık idrarını tutabiliyor. Normalde günde 30 tane bez kullanıyorduk. Şimdi ise çok az kullanıyoruz. İnanıyorum ki Umut'un bilinci de açılacak ve biz buradan yürüyerek çıkacağız" dedi.

İA(MS/BT) (FOTOĞRAFLI)