HACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şuayib Yalçın, yeni ilaçların kombine şekilde kullanılmasıyla gastrointestinal (sindirim sistemi) kanserine yakalanan hastaların yaşam sürelerinin uzadığını söyledi.
Bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Gastrointestinal Kanserler Konferansı, Antalya'nın Serik İlçesi Belek Beldesi'ndeki Gloria Hotel Convention Center'de başladı. Konferansa, ABD, Kosova, Azerbaycan, Yemen, Yunanistan, Ürdün, Belçika, Çin, Suudi Arabistan, Kanada ve Güney Kore'nin aralarında bulunduğu 15 ülkeden 300'ün üzerinde uzman katıldı. Konferansta, klinik onkoloji, medikal onkoloji, onkolojik cerrahi, sindirim sistemi onkolojisi ve hematoloji onkoloji alanlarında 9'u yabancı toplam 80 uzman sunum yapacak.
Konferans öncesi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şuayib Yalçın, ABD'den Prof. Dr. Nader Hanna, Güney Kore'den Prof. Dr. Yung-Jue Bang'la birlikte basın toplantısı düzenledi.
Konferans Başkanı Prof. Dr. Yalçın, son yıllarda sindirim sistemi kanserleri konusunda önemli gelişmeler yaşandığını kaydetti. Mide, ince bağırsak, kolon ve rektum, anüs, karaciğer, safra yolları, pankreas gibi sindirim sistemi kanserlerinin en sık görülen kanser türleri olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Yalçın, Türkiye'de en çok kalın bağırsak kanserinin görüldüğünü söyledi. Kolon kanserinin tedavisinde son 10 yılda önemli yol alındığına dikkat çeken Prof. Dr. Yalçın, "Kolon kanserinin genetiğinin daha iyi anlaşılmasıyla birlikte var olan yeni ilaçların daha iyi kullanımı ve yeni ilaçların ortaya çıkması geliştirildi. Eskiden bu hastalar 6- 9 ay yaşardı. Yeni ilaçlarla birlikte bu hastaların ömrü 3 yıl daha uzadı" dedi.
'ARTIK SEYİRCİ DEĞİLİZ'
Mide kanserinde de önemli gelişmeler yaşandığına değinen Prof. Dr. Yalçın, Türkiye'de önlenebilir bir kanser türü olmasına rağmen hala mide kanserinin ön sırada olduğunu, en çok görülen ikinci tür olduğunu vurguladı. Mide kanseri olan hastaların eskiden 9 ay yaşadığını aktaran Prof. Dr. Yalçın, yeni ilaçlarla birlikte bu hastaların ömrünün 18 ay uzatıldığına dikkati çekti.
Yeni ilaçların kombine şekilde kullanılmasıyla sindirim sistemi kanserine yakalanan hastaların yaşam sürelerinin uzadığını vurgulayan Prof. Dr. Yalçın, "Tedavilerde yeni ilaca ek olarak yeni yollar keşfedildi. Biz de artık seyirci değiliz. Bu çalışmaların içinde yer alıyoruz" diye konuştu.
'PANKREAS KANSERİNDE TÜMÖR İLERLEMESİ DURDURULDU'
Pankreas kanserine de değinen Prof. Dr. Yalçın, "Pankreas kanseri son derece önemlidir. Önceden pankreas kanserinin tedavisinde sadece bir ilaç vardı. Bunun yanında birkaç ilaç daha üretildi. Yeni kombinasyonlarla da yaşam süresinde uzama meydana geldi. Bu hastalarda yeni tedavilerin yolu açılmış oluyor. Tümör ilerlemesinden eskiden hasta ölüyordu. Şimdi tümörün ilerlemesi de durduruldu" dedi.
'İLAÇLARIN KLİNİK ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR'
Prof. Dr. Jue Bang ise kanser ilaçlarının klinik çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Mide ve sindirim sistemiyle ilgili çalışmaların da sürdüğünü anlatan Prof. Dr. Bang, "Bir yıl içinde ne tür gelişmeler oldu. Kemoterapiyle hastaların risk oranları düşürüldü. Hastaların daha fazla tedavisinin olduğu ve yaşam süresinin uzadığı ortaya koyuldu. Ameliyat sonrası kemoterapi vermenin yararları ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Nader Hanna da kanser tedavisinde karın içinde sıcak tedavi uygulamaları hakkında bilgi verdi. Kanser tedavisinin bir ekip işi olduğunu anlatan Prof. Dr. Hanna, "İyi gelişmiş merkezlerde tedavi edilen hastaların yaşam süreleri de uzuyor. Kullanılan yeni ilaçlarla birlikte daha fazla hasta tedavi edilebiliyor" diye konuştu.