BURSA, () - ULUDAĞ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Organ Nakli Merkezi karaciğer ve böbrekten sonra kalp nakli de gerçekleştirecek. Türkiye’deki 12 kalp nakil merkezinden birisi haline gelen UÜ. Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Güney Marmara’daki hastalara umut olacak.
Yüzlerce karaciğer ve böbrek naklini gerçekleştiren UÜ Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, iki yıllık çalışmanın ardından kalp nakli içinde Sağlık Bakanlığı’ndan gerekli ruhsatı aldı. Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tahsin Yakut, Güney Marmara’da kalp nakli bekleyen hastaların artık uzaktaki merkezlere gitmesine gerek kalmadığını söyledi. Yakut, donanımlı bir ekiple kalp nakli bekleyen hastaların dertlerine deva olacaklarını kaydetti.
TÜRKİYE’DE 12 MERKEZ OLDU
Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Davit Saba, bazı hastalara son çare olarak kalp nakli veya yapay kalp destek sistemleri uygulandığını anlatarak, "Gerekli eğitimler ve izinlerin ardından biz de artık hastanemizde kalp nakli gerçekleştirebileceğiz. Son izinlerle beraber Türkiye genelindeki kalp nakil merkezi 12’ ye çıktı. Ameliyat bekleyen ve listede bulunan 50- 60 hastanın olduğunu tahmin ediyoruz. Üniversitemizde yılda 30 ameliyat yapabiliriz. Bir hastayı dahi kurtarsak bu bizim için bir başarıdır" dedi.
BAĞIŞ YAPACAK AİLELER HEMEN KARAR VERMELİ
Kalp naklinde zamanın çok önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Saba, organ bağışı yapacak ailelerin çabuk karar vermesi gerektiğini söyledi. Kalp nakli için kan grubunun uymasının yeterli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Saba, kalbin en fazla 4- 5 saat içinde diğer hastaya nakledilmesi gerektiğini vurguladı.

SÇ(FK/COŞ) (FOTOĞRAFLI)