2013 yılında 90 milyon, 2014’te 100 milyonun üzerinde yapılan acil servis başvuruları, 2015’te 115 milyonu buldu.

Türkiye Acil Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Yıldıray Çete, “78 milyonluk bir Türkiye’de, acile başvuru sayısı nüfusun çok üzerinde. Aile hekimlerinin sayısı artırılmadıkça ve 1’inci basamak güçlendirilmedikçe, bu sayı daha da artacaktır” dedi. Prof. Çete, şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı, acillere başvuru sayısını azaltmak için yeşil alana gelen hastalardan ek ücret alınması yönünde bir uygulamaya gitti. Ancak bu da başvuru sayısını azaltmadı. Sağlığa erişimin kolaylaşması olumlu, ancak artık bu durum suistimallere neden oluyor. Örneğin aynı hasta aynı şikâyetle hastane hastane geziyor.”

YILDA 8 HEKİM

“Bu durum işgücünü kötü etkilediği gibi sağlık bakım giderlerini de artırıyor. Günlük bin hastanın başvurduğu bir yerde, insanlar 15 dakika muayene sırası bekliyorlar. Bu durum olumlu gibi görünse de aslında içeride muayene olan insana yeterince ilgi alaka gösterilmediğinin de bir kanıtı bu. Ülkemizde 1 kişi yılda ortalama 8 kez hekime gidiyor. OECD ülkelerinde ise bu sayı 5 civarında. Oysa biz OECD ülkelerinden daha genç bir nüfusa sahibiz. Yani bizim doktora daha az başvuru yapmamız lazım.”

 DİZİDE ANLATILMALI

“Halkın acil servisler konusunda mutlaka bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu konuda yurtdışında hastanelerin nasıl kullanılması gerektiğini gösteren televizyon dizileri var. Bizde de kamu spotları ve dizilerle desteklenmeli. Aynı şikâyetlerle farklı hekimlere gitmenin, sağlıklı bir yöntem olmadığını halka göstermemiz gerekiyor.” 

Acil servis nüfustan ‘kalabalık’

PROF. Dr. Yıldıray Çete 78 milyonluk Türkiye’de 115 milyon acil servis başvurusu olduğunu belirterek diğer ülkelerden şu istatiski bilgileri verdi: “ABD’nin yıllık 130 milyon acil servis başvurusu, 300 milyon nüfusu var. İngiltere’nin 50 milyonun üzerinde nüfusu, 20 milyon acil servis başvurusu var. Nüfusunun üzerinde acil servis başvurusu olan nadir ülkelerdeniz. Bu yüzden acil servis denilince aklımıza doğal olarak acil servis kalabalığı geliyor.”