YAŞLANAN nüfusla ilgili akademik araştırmalar yapılan Türkiye'nin ilk Gerontoloji Merkezi, Antalya'da Akdeniz Üniversitesi'nde açıldı.
Antalya'da geçen yıl ilk mezunlarını veren Gerontoloji Bölümü, bir hayırseverin desteğiyle Türkiye'nin ilk gerontoloji merkezine kavuştu. Antalyalı işadamı İbrahim Şencan'ın desteğiyle yapılan merkezin 3 milyon liraya mal olduğu ifade edildi. Merkezin açılış törenine AK Parti Antalya Millletvekili Sadık Badak, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan ile çok sayıda davetli katıldı.
Törende Rektör İsrafil Kurtcephe, açılışa katılan hayırsever işadamı İbrahim Şencan'a plaketle teşekkür etti. Rektör Kurtcephe, Akdeniz Üniversitesi'ndeki kapalı alanların yüzde 30'unun hayırsever desteğiyle inşa edildiğini söyledi. İbrahim Şencan da ülkemizde ilk defa Akdeniz Üniversitesi'nde Gerontoloji Bölümü kurulduğunu söyledi.
Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan ise yaşlanmanın nedenlerini ve koşullarını araştıran bir bilim olan gerontolojinin, yaşlı nüfusu artan ülkemiz açısından çok önemli olduğunu açıkladı. Türkiye'de ilki Akdeniz Üniversitesi'nde açılan, geçen yıl da ilk mezunlarını veren Gerontoloji Bölümü'nün Edebiyat Fakültesi'ne bağlı olduğunu anlatan Prof. Dr. Tufan, "Türkiye'de ilkini açtığımız bu bölüm, bir eksikliği doldurdu. Çünkü Türk toplumu hızla yaşlanıyor. Türkiye'nin en hızlı çoğalan sosyal kesimini 80 yaş ve üzerindeki bireyler meydana getirmektedir. Çelişkili gibi görünse de yaşam süresinin uzaması ve gelişmenin nedenini teşkil etmektedir. Araştırmalara göre, Türkiye 1960 yılından bu yana, yaşlı nüfus temel alınarak hesaplandığında, yaşı 60 ve üzeri nüfus yüzde 57, yaşı 80 ve üzerindeki nüfus ise yüzde 266 oranında artmıştır" diye konuştu. Prof. Dr. Tufan, Gerontoloji Bölümü'nde şu an 104 öğrencinin eğitim gördüğünü aktardı.