Türkiye'de 3'üncüsü yapılacak çift kol naklihazırlığı, saat 12.00'de başladı. Geçirdiği motosiklet kazasında yaşamını yitiren Emin Konar'ın bağışlanan kolları, saat 13.30'da Mustafa Sağır'a nakledilmeye başlandı.

Prof. Dr. Ömer Özkan, eşi Doç. Dr. Özlenen Özkan ve ekibi tarafından yapılan ameliyatta, Mustafa Sağır'a ilk olarak sol kol nakledilmeye başlandı. Çift kol naklinin yaklaşık 9 ile 12 saat sürmesi bekleniyor.

ELİNDE BOMBA BATLADI

Kol nakli yapılmaya başlanılan 29 yaşındaki Mustafa Sağır, babası Mustafa Sağır ve annesi Selvi Sağır'la 2008 yılında oturdukları Adıyaman'ın Besni İlçesi Kutluca Köyü'nde tarlada çalışırken bulduğu bombayı kurcaladı. Bu sırada bombanın infilak etmesi sonucu ağır yaralanan Mustafa Sağır, her ikili kolunu da kaybetti. 

Baba Mustafa Sağır, oğlunun tam 8 yıldır bu şekilde yaşamını sürdürdüğünü söyledi. Olaydan sonra oğlunun her türlü tedavi ve ihtiyaçlarıyla bizzat ilgilenen Mustafa Sağır, "Yemeğini ben yediririm, giysilerini giydirir, tıraş ve banyosunu kendim yaptırırım. O olaydan sonra oğlumun eli kolu oldum" dedi.

2 YIL ÖNCE KAYIT YAPTIRDILAR

Gazete ve televizyon haberlerinden Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Ömer Özkan'ın başarılı kol nakli ameliyatları yaptığını öğrendiğini anlatan Mustafa Sağır, 2 yıl önce hastaneye gelerek kol nakli için kayıt yaptırdıklarını belirtti. 

Kayıt sırasında çeşitli tetkikler yapıldığını ve dosyalarının hazırlandığını vurgulayan Mustafa Sağır, "Dün gece Organ Nakil Koordinatörü Nilgün Keçecioğlu bizi arayarak bilgi verdi" dedi.

ADIYAMAN'DAN İSTANBUL ÜZERİNDEN GELDİK

Haberi alır almaz Antalya'ya ulaşmak için yollara düştüklerini anlatan Mustafa Sağır, "Köyde yaşadığımız için maceralı bir yolculuk yaptık. Köyümüzün muhtarı Mehmet Avşar, bizi önce Besni İlçesi'ne, oradan Adıyaman'a getirdi. Ardından Gaziantep'e kadar getirdi. Antalya'ya uçak bulamayınca önce İstanbul'a uçtuk. Oradan da sabah saatlerinde havayoluyla Antalya'ya geldik" dedi. 

Saat 08.30'da hastaneye geldiklerini vurgulayan Mustafa Sağır, hemen işlemlere başlandığını kaydetti. Dosyalarının zaten hazır olduğuna değinen Sağır, "Birtakım testler yapıldı. Testler neticesinde nakil için ameliyata alındı" diye konuştu.

Oğlunun nakli heyecanla beklediğini anlatan Mustafa Sağır, "Oğlum nakil için çok istekliydi. 'Ne pahasına olursa olsuna Antalya'ya gidip nakil yaptıracağım' dedi. Umarım buradan mutlu bir şekilde köye döneriz" dedi.
 

İLK ÇİFT KOL NAKLİ CİHAN TOPAL'A 

Muğla'nın Milas İlçesi'nde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden 23 yaşındaki Fatih Demirel'in iki kolu, 25 Eylül 2010'da AÜ Hastanesi'nde 7 saat süren ameliyatla, Aydın'da 2008 yılında iki kolunu dirsek altından mısır silaj makinesine kaptıran Cihan Topal'a nakledildi. Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından nakil yapılan Topal, Türkiye'de ilk çift kol nakli yapılan hasta olarak tıp tarihine geçti.

İKİNCİ NAKİL ATİLLA KAVDIR'A 

Uşak'ta tren çarpması sonucu beyin ölümü gerçekleşen 39 yaşındaki Ahmet Kaya'nın yüzü, Türkiye'de ilk defa yapılan ameliyatla 19 yaşındaki Uğur Acar'a, kolları ve sağ bacağı ise 34 yaşındaki Atilla Kavdır'a 21 Ocak 2012'de 9 ve 11 saat süren ameliyatlarla nakledildi. Kılcal damarlar nedeniyle uyum sorunu yaşayan ve morarma görülen bacak 22 Ocak'ta ameliyatla alındı. Atilla Kavdır, ameliyattan 103 gün sonra 4 Mayıs 2012'de yaşamını yitirdi.

AÜ Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'nda çift kol nakli için 45, yüz nakli için de 4 hasta bekliyor.