Jinekolog-Onkolog Op. Dr. Sefer Kurt'un rahim sarkmasında uyguladığı ameliyat tekniği, "Kurt Yöntemi" adıyla dünyaca ünlü Hindawi-ISRN Ostetrics and Gynecology dergisinde yayımlanarak literatüre girdi.
Kadınların özellikle ileri yaşlarda en büyük şikayeti haline gelen rahim sarkması problemini karın zarını açmadan, rahmi almadan ve küçük bir kesiyle gideren Türk Jinekolog ve Onkolog Op. Dr. Sefer Kurt, ameliyat tekniği ile tıp titeratürüne girdi. "Kurt Yöntemi" adı altında dünyaca ünlü tıp dergisinde yayımlanan yöntem, yabancı doktorlara örnek gösterildi.

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Hastanesi 3. Klinik Eğitim Görevlisi Dr. Sefer Kurt, yaptığı açıklamada, çok sayıda doğum, ağır işlerde çalışma, hızlı kilo alıp verme, yapısal özellikler, zorlu doğum gibi nedenlerle binlerce kadının özellikle 30'lu yaşlarından sonra rahim sarkması şikayetiyle doktorlara başvurduğunu, bazı kadınların da durumundan utanarak hastalığını sakladığını belirtti.

Hastalığın, mesane ve bağırsağı aşağı indirdiğini, ülsere ve böbrek hastalıklarına neden olduğunu anlatan Kurt, "Estetik ve cinsel problemlerin yanı sıra hasta bir süre sonra yürüyemez hale geliyor" dedi.

Rahim sarkmasının cerrahi müdahale ile giderildiğini kaydeden Dr. Kurt, ameliyat sırasında bağların kısaltıldığını ve rahimin yükseltildiğini, ağır masraflı bu ameliyatlardan sonra iyileşme sürecinin uzun olduğunu ve şikayetin yüzde 30 oranında tekrarladığını ifade etti.

11 YILDA 22 AMELİYAT YAPTI

Rahim sarkmasını farklı yöntemle gidermek için çalışmalara 11 yıl önce başladığını ifade eden Kurt, ortaya koyduğu yöntemi şöyle anlattı: "Onkolog olduğum için daha önce kanser ameliyatları yaparken uterusu yerinde tutan bağ çok dikkatimi çekmişti. Bu bağı rahim sarkmasında karın zarını açmadan nasıl kullanılabileceğini düşündüm, ameliyat fikri böyle doğdu. Çünkü daha önce bu ameliyatlarda rahim alınıyordu ve yama konuluyordu, iyileşme süreci de uzundu. Biz 2. ve 4. derecede genital organ sarkmasını karın zarını açmadan küçük bir kesiyle 'round ligament bağını' karın zarına yapıştırarak sorunun giderilmesini gerçekleştirdik."

Kurt, tıp literatüründe bu yöntemle yapılan başka bir cerrahi operasyona rastlamadığını dile getirdi. Rahmin alınmasına gerek kalmaksızın küçük bir kesiyle çözülen sorunu dünya tıp dünyasına sunmak amacıyla, 22 ameliyattan oluşan deneyimini "Hindawi-ISRN Ostetrics and Gynecology" adlı dünyaca ünlü dergiye gönderdiğini söyleyen Kurt, çalışmasının tıp çevresinde kabul gördüğünü ve yayımlanmaya değer bulunduğunu kaydetti. Kurt, dergide kendi adıyla yayımlanan tekniğin literatüre girdiğini bildirdi.

'GEREKSİZ YERE RAHMİNİ ALMAK, KADININ RUHUNU ALMAKTIR'

Gerçekleştirdiği tekniğin hastaları üzerindeki etkisini de değerlendiren Kurt, "Bir kadının rahmini gereksiz almak, ruhunu almak gibidir. Eğer bir toplumda kadın mutlu olursa eşi de mutlu olur, çocuğu da mutlu olur, bu mutluluk topluma yansır, toplumun mutluluğunu belirleyen kadının yaşam kalitesidir, biz de bunu sağlamaya çalışıyoruz" dedi.