DÜNYADA tokluk hissetmediği tespit edilen 2 hastadan biri olan 28 yaşındaki Cuma Özalbayrak, geçirdiği operasyon sonrasında 6 ayda 188 kilodan 145 kiloya düştü. Ameliyatı yapan Doç. Dr. Ayhan Mesci, "Hastamızın 43 kilo verdiğini görmek bizi mutlu etti. Onu mutlu ve hayata bağlı görmek her şeye değer" dedi.
Mardinli Cuma Özalbayrak, sürekli yeme duygusuyla 229 kiloya ulaştı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülen Özalbayrak'ın DNA'sı, Cambridge Üniversitesi işbirliğiyle İngiltere'de incelendi ve açlık-tokluk hissini kontrol eden hormonda bozukluk tespit edildi. Kilosu nedeniyle nefes alamadığı için kritik durumda olan Özalbayrak, yoğun tedavi ve özel diyet sonucu 4 ayda 46 kilo vererek 188 kiloya indi. Özalbayrak, daha sonra Akdeniz Üniversitesi Genel Cerrahi Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Mesci tarafından Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'nde Ağustos 2013'te 5 saat süren onikiparmak bağırsağını devre dışı bırakma ve tüp mide ameliyatı geçirdi.
6 AYDA 43 KİLO VERDİ
Ameliyata girdiğinde 188 kilo olan Cuma Özalbayrak, 6 ay sonra operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Ayhan Mesci'ye telefon edip son fotoğrafını göndererek, 43 kilo kaybettiğini açıkladı. Daha önce 'doymayan adam' olarak tanınırken şimdi yeterince yediğinde doyduğunu belirten Özalbayrak, "Artık kendi başıma oturup kalkıyorum, dizlerimi bükebiliyorum ve en önemlisi sokağa çıkabiliyorum" dedi. Eskiden sürekli yemek isterken artık günde üç öğün yemekle hayatını sürdürebildiğini dile getiren Özalbayrak, artık doyduğunu ve yarım saatte bir yemek yemekten vazgeçtiğini anlattı.
2008'DE LİTERATÜRE GİRDİ
Özalbayrak'ın başta doyma hissi olmaksızın sürekli yiyerek 229 kiloya ulaştığını, bunun sonucunda da birçok sağlık sorunu olduğunu ifade eden Doç. Dr. Mesci, süreci şöyle özetledi:
"İlk kez Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde araştırılan ve genetik incelemeleri Cambridge Üniversitesi'nde tamamlanan hasta, bu patolojiye sahip dünyada ikinci hasta olarak 2008 yılında literatüre kaydedildi. Süreçte diyetle 190 kiloya kadar indirilebilen hastayı operasyon için kabul ettik. Hastaya, 6 ay önce, Türkiye'de öne çıkmaya başlayan tüp mide ve onikiparmak bağırsağın by-pass edildiği operasyonu uyguladık. Bu operasyonun amacı, hastanın bir öğünde almış olduğu gıda miktarını azaltıp, aldığı gıdalardan da asgari faydalanmasını sağlamak. 6 ay önce ameliyat ettiğimiz Cuma Özalbayrak, son derece rahat geçirdiği süreç sonunda 43 kilo verdi."
Doç. Dr. Ayhan Mesci, ayrıca "Hastamızın 43 kilo verdiğini görmek bizi mutlu etti. Onu mutlu ve hayata bağlı görmek her şeye değer" diye konuştu.