Hergün binlerce insanın lokumdan kuruyemişe, kahveden elektronik eşyaya kadar alışveriş yapmak için uğradığı Eminönü Tahtakale, son yıllarda kaçak sigara ve sahte ürünlerin yanısıra cinsel gücü artırdığı iddia edilen haplarla anılmaya başladı. Geçmişte gizli satılan birçok ürün artık işporta tezgahlarını, mağazaların vitrinlerini süslüyor. Öyle ki alışveriş yapmaya gelen insanların önünü kesip ellerindeki ‘performans arttırıcı hapları’ bile satmaya çalışan işportacılar bile bulunuyor.

OPERASYONA RAĞMEN

Eczanelerde satılması gereken, cinsel gücü arttırdığı iddia edilen bu haplar işporta tezgahlarının en gözde ürünleri arasında yer alıyor. Tahtakale’nin sokaklarında geçmişte çoğunun sahte olduğu tespit edilen farklı markalarda bir çok ürün bulunabiliyor. Paket olarak da alınabilen bu ürünler ağırlıklı olarak tane olarak satılıyor. İlaçlarda sonradan yazıldığı belli olan son kullanma tarihleri ise dikkat çekiyor. Geçmiş yıllarda birçok kez sahte ilaç operasyonlarının düzenlendiği bölgede bu kadar rahat satışların devam etmesi ise tepki çekiyor. Büyük bir rahatlıkla satışlarına devam eden işportacılar günün her saatinde tezgahlarını açık tutuyor.

BAKANLIK ONAYLIYMIŞ

Tahtakale’deki işportacılar satın alınan ürünle ilgili geniş bilgiler de veriyor. İçinde 5 hap bulunan ve timsah logosuyla ünlü bir Fransız giyim markasının isminin yer aldığı ilacı almak istediğimizi söylediğimiz bir işportacı, fiyatının 20 lira olduğunu söylüyor. Bölgede tüm ürünler ortalama bu fiyattan satılıyor. Fiyatın çok geldiğini söyleyince işportacı ilacın etkilerini anlatmaya başlıyor: “Şu anda piyasadaki en iyi ilaçlardan biri. 1 tane hapın 36 saat etkisi var. Vücut direncini yükseltiyor. Zinde ve dinç olmanı sağlıyor. İstersen 15 liraya bırakabilirim.” ‘Sağlık açısından bir sıkıntı çıkarır mı’ diye sorduğumuz işportacı, “İlaçlardan dolayı en ufak bir sorun yaşamazsın. Zaten sağlık bakanlığı’ndan onaylı ilaç bunlar” diyor. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan uzmanlar ise, “Bu tip ilaçları sokaktan almak büyük risk. Ne oldukları belli değil. Bu ilaçları kullanmak ölümle sonuçlanabilecek sorunlar otaya çıkarabilir” ifadelerini kullanıyor.