BURSA’da kronik böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize bağlı yaşayan ve nakil olan çocuklar, birlikte mutlu bir gün geçirdi. Doğumdan itibaren böbrek yetmezliği çeken miniklerin tek istekleri uygun böbreğin bulunarak normal yaşamlarını sürdürebilmek.
Uludağ Üniversitesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı, İl Sağlık Müdürlüğü ve Özdilek işbirliği ile organ naklinin önemini anlatmak ve çocuklarda böbrek yetmezliğine dikkat çekmek için Bursa’da diyalize giren, nakil olan 30 çocuk ve aileleri bir araya geldi. Çocuklar kader arkadaşlarıyla doyasıya oynadı. Uludağ Üniversitesi’nin nakil bekleyen en küçük hastası 3,5 yaşındaki Mustafa Rıdvanoğlu, en büyük çocuk hastası 13 yaşındaki İskender Yılmaz’ın hikayesi herkesi üzdü. Doğuştan böbrek yetmezliği bulunan Mustafa Rıdvanoğlu’nun annesi Halide Rıdvanoğlu, ilaç tedavilerinin ardından 1,5 yıldır diyalize girdiklerini belirterek, “5-6 ay boyunca günde 4 kez diyalize girdi. Şimdi evde 14 saat boyunca diyalize giriyor. Her şeyine özen gösteriyoruz. Yaşadığı ortamları temiz tutuyoruz. Yaşı küçük olduğu için kadavradan organ naklini gerçekleştiremedik. Hala uygun organın bulunmasını bekliyoruz” diye konuştu.
“GÜNDE 18 SAAT DİYALİZE GİRİYORUM”
Ortaokul 5’inci sınıf öğrencisi İskender Yılmaz, yaşıtlarından olgun tavırlarıyla dikkat çekti. 7 yıldır diyalize giren Yılmaz, her gün gece diyalize bağlanıp sabah okula gitmeden önce diyalizden çıkıyor. Günde 18 saat diyalize girdiğini söyleyen Yılmaz, uygun organın yıllardır bulunamadığını kaydetti. Yılmaz, annesinin sadece kendisi ile ilgilendiğini anlatarak, “Derslerim iyi. Ben ileride profesör olup kendim gibi hastaları iyileştirmek istiyorum” dedi.
“KRONİK BÖBREK HASTALIKLARI ÖNLENEBİLİR”
Projeyi yürüten UÜ Tıp Fakültesi Nefroloji ve Çocuk Ramotoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Dönmez, kadavradan böbrek nakillerinin sayısının yeterli olmadığını belirterek, “Biz bu etkinlikte toplumun organ bağışına farkındalığını da arttırmak istedik. Çocuklar böbrek nakli olduktan sonra diyalizdeki yaşama göre daha kaliteli yaşama geçiyorlar. Kronik böbrek hastalığı olan çocuklar son dönem böbrek yetmezliğine girdiği zaman önünde yaşaması için üç şans kalıyor. Ya periton diyaliz, ya hemodiyaliz, ya da böbrek nakli olacak. Böbrek nakli en etkin olan. Böbrek naklinden sonra çocukların boyları yeteri kadar uzayabiliyor. Normal yaşama devam ediyorlar. Okullarına gidip eğitimlerini sürdürebiliyorlar. Kronik böbrek hastalıklarının bir çoğu önlenebilir sebeplerden çıkıyor. Bunlardan birisi de tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları. Aileler bu konuda dikkatli olmalı. Bu önlenirse çocuklar erken yaşta kurtulabilir. Ama son yıllarda kronik böbrek hastası sayısı artmaya başladı” dedi.
“BURSA KADAVRADAN VERİCİ SAYISINDA 2’NCİ SIRADA”
İl Sağlık Müdürü Özcan Akan da, Türkiye’de 21 bin 117 böbrek hastası bulunduğunu, Bursa’da ise 976 hastanın tedavi gördüğünü söyledi. Avrupa’da kadavradan verici sayısının ortalama 25 ile 35 arasında olduğunu belirten Akan, “Türkiye’de 2013 yılında ancak 5,4’e çıktı. Bursa bölgesinde 2013 yılında milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı 9’ a yükselerek Antalya’nın ardından ikinci sırada. Kentimizde 2013 yılında 191 böbrek, 69 karaciğer, 84 kornea nakli gerçekleşti. 3 yılda böbrek nakli 3, karaciğer 10, kornea nakli 2 katına çıktı” diye konuştu.