TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) internet sitesinde, ilaç fiyatlarındaki değişikliklerin daha önce ayrıntılı bir şekilde yayınlandığı halde, artık ilaç barkodları, değişiklik tarihleri ve değişikliğin nedenleri ile ilgili liste yayınlanmadığını öne sürdü.
Nurten Saydan, liste yayınlanmamasının İlaç Fiyat Kararnamesi ve yönetmeliğe aykırı olduğunu savunurken, bir an önce bu listelerin ayrıntılı olarak eczacıların göreceği biçimde tekrar kurum sitesinde yayınlanması gerektiğini vurguladı. Saydan, "Neredeyse her hafta değişen ilaç fiyat değişikliğinden eczane ekonomileri zaten zarardaydı. Şimdi ise, kurumun internet sitesinde daha önce ayrıntılı yayınlanan ilaç fiyat değişikliklerinin artık yayınlanmaması eczacının bu değişikliği takip edememesine neden olmaktadır" dedi.
TEİS GENEL Başkanı Nurten Saydan, 'Beşeri İlaçların Fiyatlandırılması Hakkındaki Tebliğ’in ilgili 'Bakanlık referans fiyattaki değişikliği, fiyat değişimlerini, dönemsel Avro değerini, yeni ürünlerin fiyatlarını, pazarda olmayan ürünleri Kurum resmi internet sitesinde ilan eder' maddesini hatırlattı. Saydan, "Eczacılar olarak, yönetmelikte açıkça bu ifadenin yer almasına rağmen bu listenin yayınlanmamasının sebebinin ne olduğunu merak ediyoruz. Bir eczane sahibi eczacının elindeki ilacın fiyatının değişikliğini görmesinde ne gibi bir sakınca olabilir?" diye sordu.
'Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun internet sitesinde ilaç fiyatlarının gizlenmesine ne gerek var?' diye soran Saydan, bu durumdan eczane yazılım programlarının da zarar görüp olumsuz etkilendiğini belirtti. Saydan, şöyle devam etti:
"Yazılım firmaları fiyat değişikliğinden bilgilenemediği ilacın da üzerinde fiyatı olmadığı için bu durum meslekte adeta kaos yaratmaktadır. Elimizdeki ilacın fiyatı değişmekte ve eczacı olarak bundan haberimizin olmaması gibi mantık dışı bir durumla karşı karşıyayız." 
Eczacıların ilaçla ilgili her konuda söz hakkı olması gerektiğini, ancak ilaç fiyat değişikliklerinden de haberdar olamadıklarını belirten Saydan, şöyle devam etti:
"Eczacının en tabii hakkı olan ilaç fiyat listesinde yapılan değişikliği takip edebilmesi için, amacını anlayamadığımız, anlam veremediğimiz ve dünyada bizi sattığı ürünün fiyatının bildirilmediği ilk meslek grubu haline getiren, eşi benzeri olmayan bu yanlış uygulamadan bir an önce vazgeçilip, yeniden ilaç fiyat listelerinin detaylı bir şekilde kurumun sitesinde yayınlanması için yetkililerin bir an önce harekete geçmesi gerekmektedir."

(AY/İD)