Cem ULUCAN / AYDIN, () - AYDIN'da, bağışıklık sistemindeki bozukluk nedeniyle yüzünde yaralar çıkan ve tedavi olması için yurt dışına gitmesi gereken 5 yaşındaki Abdul Samet Yıldız, ailesinin maddi gücü olmaması nedeniyle çaresiz kaldı. Minik Abdul'ün babası Minever Yıldız, "çocuğumun tedavisi için yardım bekliyoruz" dedi.  Osman Yozgatlı Mahallesi'nde yaşayan ve inşaatlarda sigortasız çalışan 33 yaşındaki 3 çocuklu 26 yaşındaki Şükriye ve 33 yaşındaki Minever Yıldız çiftinin en küçük çocuğu Abdul Samet Yıldız'ın yüzünde çıkan yaraların bir türlü geçmeyince ailesi doktora götürdü. Yapılan tetkiklerde çocuğun bağışıklık sisteminde bozukluk olduğu saptandı. Bir sivilce büyüklüğündeki yaranın zamanla oğlunun yüzünün tamamına yayıldığını söyleyen baba Minever Yıldız şunları anlattı:
"Dermotoloji bölümünde 6 ay tedavi gördükten sonra bizi Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne sevk ettiler. Burada 'Diskoid Lupus Eritematozus' tanısı konuldu. 3.5 yıldır Romotoloji Bölümü'nde tedaviye devam ediliyor. Bir kez de Ankara Hacettepe Üniversite Hastanesi'ne gönderdiler. Ancak bir sonuç alamadık."
Çocuğun 15 günde bir İVİG adı verilen bir iğneyi vurulması gerektiğini söyleyen baba Yıldız, "Tedavi olması için yurt dışına gitmek gerekiyor. Ancak bizim imkanımız yok. Yetkililerden yardım bekliyoruz. Ben iş buldukça inşaatlarda çalışıyorum. Sigortam yok. 4 yıldır mücadele veriyorum ve artık gücüm kalmadı. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve yetkililerden yardım bekliyorum" dedi.
LUPUS ERİTEMATOZUS NEDİR?
Cilt, eklem, böbrek, kalp zarı (perikard), akciğer zarı (plevra) gibi birçok doku ve organ iltihabına bağlı çok sayıda bulgularla giden, değişik seyir gösteren ve bağışıklık sisteminin bozuk çalışması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Lupus sözcüğü latincede 'kurt' anlamında olup ciltte çıkan yaraların tahrip edici özelliğini ifade eder. 1872 yılında Kaposi, hastalığın sadece cildi değil vücudun değişik organlarını etkileyen bir hastalık olduğunu fark etmiştir. Lupus Eritematozus'un bir türü olan 'Diskoid Lupus Eritematozus' ise hastalığın ciltte etkili olmasına verilen isim.
CU(İÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)