Göz tembelliğinin zamanında tanı konduğu takdirde tedavisinin en kolay hastalıklardan birisi olduğunu belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Atilla Hacıbekiroğlu, "Göz tembelliği, toplumda sık rastlanan, çok konuşulan, fakat az bilinen bir konudur. Fark edilmesi zordur ve fark edildiği zaman da genellikle tedavi için geç kalınmış olmaktadır. Göz tembelliği zamanında tanı konduğunda tedavisi en kolay hastalıklardan biridir. Gözde ya da görme yolarında aşikar bir patoloji bulunmaksızın, şekilli görme mahrumiyeti ve / veya anormal binoküler etkileşim yüzünden, görme keskinliğinin genellikle tek gözde azalmasına denir.

Çocukluğun erken döneminde, bir göz iyi görünürken diğerinin aynı seviyede görmemesi durumunda az gören göze amblyopik adı verilir. Toplumda yüzde 2-3 oranında görülen bir durumdur. Erken tanı konması amacıyla ailelerin bu durum hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir" dedi.

Söz konusu hastalığın ciddi bir görme kaybına sebep olduğunu anlatan Dr. Atilla Hacıbekiroğlu, "Erken teşhis edilen göz tembelliğinin tedavisi oldukça basittir. Göz tembelliği, nedenin ortadan kaldırılmasıyla tedavi edilemez. Zayıf olan göz normal görme için mutlaka kuvvetlendirilmelidir. Ambliyopi tedavi edilmezse ciddi sorunlar oluşabilmektedir. Ambliyopik gözde ciddi bir görme azlığı oluşabilmektedir. Derinlik hissi kaybedilebilir. İyi gören göz yaralanırsa hayat boyu görmede ciddi bir görme azlığı oluşur. Tedavinin başarısı ambliyopinin ciddiyeti ile tedavinin ne kadar erken yaşta başladığına bağlıdır. Tedavi sadece 9 yaşına kadar devam eder. Bu yaştan sonra artık tedavide başarılı olunamayacağı unutulmamalıdır" şeklinde konuştu.