Osman Nuri BOYACI/DENİZLİ, () - DENİZLİ Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, hayvancılık ve tarımla uğraşan vatandaşları kenelere dikkat etmeleri konusunda uyardı. Her yıl mart ve kasım ayları arasında görülen kenenin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yol açabileceğini belirten Uzakgider, "Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar vücutlarını, çocuklarının vücutlarını ve elbiselerini sık sık kontrol etmeli" dedi.
Son yıllarda KKKA virüsü taşıyan kenelerin görüldüğü alanların genişlediğini ve ülkenin tamamına yakınından vaka bildirimi yapıldığını belirten Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, özellikle virüsü taşıyan hyalomma kenelerin çıplak elle ezilmemesi, kan ve vücut sıvısı ile temas edilmemesi ve insan vücuduna tutunmasının önlenmesi gerektiğini söyledi.
EZMEDEN ÇIKARILMALI
Kene tutunmaları ağrısız olduğu için günler sonra fark edildiğini söyleyen Uzakgider, "Kene ne kadar kısa sürede vücuttan uzaklaştırılırsa hastalık riski de o kadar azalır. Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı, alkol ve benzeri kimyasal ürünler dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. Vücuda tutunan kene hiç vakit kaybedilmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla, bir kene kartı, eldiven, kağıt mendil, bez veya naylon poşet kullanılarak ezmeden çıkarılmalıdır. Kene vücuttan çıkartıldıktan sonra tutunma yeri su ve sabunla temizlenmeli, daha sonra tentürdiyot ve baticon gibi antiseptik bir solüsyon uygulanmalıdır. Vücuduna kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir" diye konuştu.
VÜCUT VE ELBİSELER KONTROL EDİLMELİ
Yaz aylarında kene tutunmalarının daha fazla yaşandığını, özellikle hayvancılık ve tarımla uğraşan kişilerin kene tutunmalarına karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Uzakgider, "Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar vücutlarını, çocuklarının vücutlarını ve elbiselerini sık sık kontrol etmeli. Hayvanlar üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak elle koparılmamalı. Hayvanların kanlarına ve diğer vücut sıvılarına korunmasız bir şekilde dokunulmamalı. Hayvan kanı, dokusu veya hayvana ait diğer vücut sıvıları ile temas sırasında gerekli korunma önlemleri alınmalı. Hayvanlarda kene mücadelesi yapılmalı, hayvan sahipleri, hayvanlarını kene ve diğer dış parazitlere karşı uygun ilaçlarla yılda en az dört kez ilaçlamalıdır. Mücadelede bölgede meraya çıkan tüm hayvanlarda eş zamanlı yapılmalıdır" dedi.

FOTOĞRAFLI