DÜNYA KOAH ve Diyabet Günleri nedeniyle Kars İl Sağlık Müdürlüğü, tarihi Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı'nda vatandaşların şekerini ölçüp KOAH hakkında bilgi verdi. 
Kentin en işlek caddelerinden biri olan Faikbey ile Gazi Ahmet Muhtar Paşa caddelerinin kesiştiği kavşaktaki tarihi konakta KOAH ve diyabetle ilgili tanıtıcı broşürler dağıtılıp vatandaşların kan şekeri ölçümleri yapıldı.
Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Perinçek, KOAH ile ilgili olarak özellikle tandırda ekmek pişiren kadınları uyardı. KOAH'ta, akciğerde hava yollarında daralma olması nedeni ile havanın rahat bir şekilde giriş çıkışının sağlanamadığı belirten Dr. Gökhan Perinçek, "Bölgemizde sosyal ekonomik düzeyden dolayı, ekmek pişirmek için tandır kullanılıyor. Tandırda tezek yakımından dolayı ortaya çıkan biyomas, bayanlarda özellikle KOAH hastalığının gelişmesine ve ilerlemesine sebep oluyor. Bu konuya dikkat çekmek istiyoruz. Özellikle genç yaşta başlayıp 50-60 yaşlarına kadar tandır yakanların cigerlerinde bu durum fark ediliyor. Bu nedenle bölgemizde KOAH bayanlarda daha çok. Normalde sigara içimiyle ilgili olarak erkeklerde daha fazla gözükmesine rağmen bölgemizde bayanlar daha ön planda" diye konuştu.
Öte yandan sağlık görevlileri, bazı vatandaşların kan şekeri ölçümleri için güçlükle ikna etti. Kan şekeri ölçümü yaptırmayanlar "Allah ne verdiyse yiyoruz. Kars kazı, yoğurdu, balı, peyniri ve pekmezini yiyene bir şey olmaz" diye savunma yaptı.