Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN İl Halk Sağlığı Müdürü Ertan Uzun, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) 5 bin 144 kadına meme kanseri, 2 bin 169 kadına ise rahim ağzı kanseri taraması yapıldığını söyledi. Uzun, tarama sonucunda 12 kadına meme kanseri teşhisi konulduğunu belirtti.
Samsun İl Halk Sağlığı Müdürü Ertan Uzun, KETEM'in yeni taşındığı binada hizmet vermeye başladığını söyleyerek merkezde 2013 yılında yapılan çalışmaları anlattı. Kanser hakkında bilgi veren Uzun, "Kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada bulunan kanserler, yüksek oranda ölüme neden olması yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve Ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır" dedi.
Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte birinin önlenebilir olduğunu dile getiren Uzun, "Kötü beslenme, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan etkenlerin kontrol altına alınması ile kanser görülme sıklığı azaltılabilir. Sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunma sağlanabilir, kanser tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süresi uzatabilir" diye konuştu.
Ertan Uzun, pek çok kanser için uyarıcı belirti ve bulgular olduğunu söyledi. Uzun, "Bu işaretleri izleyerek erken teşhis mümkün olabilir. Erken teşhisin faydaları zaten tartışma konusu bile değildir. En sık görülen kanserlerin en az üçte biri önlenebilir olduğundan hem kişi hem de toplum düzeyinde doğru strateji ile yapılabilecek çok şey mevcuttur. Kanser kontrolünün en önemli aşaması hiç kuşkusuz ki kanseri önlemektir. Kanser tarama yöntemleri ile kanserin erken evrede tespit edilmesi, kanser oluşumundan sonra kanserin başarılı bir şekilde tedavi edilmesi açısından çok önemlidir" dedi.
Samsun KETEM'de 2013 yılında 5 bin 144 kadına meme kanseri, 2 bin 169 kadına ise rahim ağzı kanseri taraması yapıldığını dile getiren İl Halk Sağlığı Müdürü Ertan Uzun,"Bu taramalar sonunda 2 bin 556 hasta kanser olma şüphesi ile hastanelere sevk edilmiş bu hastalardan 12 tanesine kanser tanısı konulmuştur" diye konuştu. 

YK(MS/BT) (FOTOĞRAFLI)