Namık Kemal KILINÇ/SERİK (Antalya), () - TÜRKİYE Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) Başkanı Doç. Dr. Ufuk Yılmaz, elektronik sigaranın da normal sigara gibi solunum yolu hücreleri üzerinde kanseri başlatan mutasyonlara neden olduğunu söyledi.
TAKD ve Türk Göğüs Cerrahisi Derneği (TGCD) tarafından düzenlenen 6'ncı Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi, Antalya'nın Serik İlçesi'nde devam ediyor. Kongrenin yapıldığı Belek Turizm Merkezi'ndeki Cornelia Diamond Otel'de basın toplantısı düzenleyen TAKD Başkanı Doç. Dr. Ufuk Yılmaz, 8 Mayıs'ta başlayan ve yarın sona erecek olan kongreye yaklaşık 450 akademisyenin katıldığını söyledi.
TÜRKİYE'DE 50 BİN AKCİĞER KANSERİ VAR
Akciğer kanserinin her yıl dünyada 1.5 milyon, yalnızca Avrupa'da 350 binden fazla kişinin ölümüne neden olduğunu anlatan Doç. Dr. Yılmaz, Türkiye'de 50 binden fazla akciğer kanseri hastası bulunduğunu ifade etti. Doç. Dr. Yılmaz, "Tütün ve tütün ürünleri mücadele programları, ulusal asbest ve radon kontrol programlarının Sonuçlarını almaya başlayıncaya kadar ülkemizde de akciğer kanseri, en sık görülen kanser olma özelliğini koruyacaktır" dedi.
AKCİĞER KANSERİNİN NEDENLERİ
Sigara ve diğer tütün ürünlerinin tüketilmesinin akciğer kanserinin en önemli nedenlerinden olduğunu anımsatan Doç. Dr. Yılmaz, hiç sigara içmeyenlerin de çevresel faktörler nedeniyle akciğer kanserine yakalandığını vurguladı. Ailesinde akciğer kanseri bulunan kişilerde bu hastalığın gelişme riskinin yüzde 40-50 oranında artış olduğunu anlatan Doç. Dr. Yılmaz, "Yeni bir araştırmaya göre, akciğer kanser riski, birinci derece yakınlarında akciğer kanseri bulunan hiç sigara içmemiş erkeklerde 2.71 kat, kadınlarda 2.59 kat artmıştır" diye konuştu.
ELEKTRONİK SİGARA KANSERE YOL AÇIYOR
Diğer kanser türlerinde olduğu gibi, akciğer kanserinde de erken teşhisin önemine işaret eden Doç Dr. Ufuk Yılmaz, sigara bırakma aracı olarak kullanılan ya da zararsız sanılan elektronik sigaraların da kansere yol açtığına işaret etti. Doç. Dr. Yılmaz, şunları kaydetti:
"Tütün kontrol programı ile ülkemizde sigara içme oranında 2008 yılına göre yüzde 4 azalma sağlanmıştır. Tütün ve tütün ürünlerini bırakma aşamasında, ülkemizde yasaklanmasına rağmen, elektronik sigara olarak bilinen e-sigaralardan yardım alınabilmektedir. Sıvı haldeki nikotinden ısı yolu ile nikotin buharı elde etme esasına dayanmaktadır. Sigaradan kurtulmada etkili olamayacağı ve kanserojen maddeler içerebileceğini bilmekteyiz. Artık e-sigaranın solunum yolu hücreleri üzerinde, sigaranın sebep olduğuna benzer kanseri başlatan mutasyonlara neden olduğunu bilmekteyiz. Bu nedenle, e-sigara kullanan kişiler en kısa zamanda bu alışkanlıklarından vazgeçmelidirler."
KANSER AŞISI
Kongrede akciğer kanserinin nedenleri, tedavi yöntemlerinin ele alındığını anlatan Doç. Dr. Yılmaz, kanser aşısının geliştirilmesine yönelik çalışmaların uluslararası platformda sürdüğünü, bu alanda elde edilen sonuçların umut verici olduğunu söyledi.

NK(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)