Antropolog Katie Hinde ve Lauren Milligan, bileşimi itibariyle insanınkine en yakın sütün zebra sütü olduğunu öne sürdü. Buna göre ikisinde de su oranı oldukça fazla ve enerjinin büyük kısmı yağdan değil, laktozdan kaynaklanıyor.
Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
BBC Türkçe’de yer alan haberde, dünyada üretilen ham sütün yüzde 90’ının ineklerden geldiği, ancak inek sütünün insan sütüne ne kadar yakın olduğunun tartışmalı olduğu yazıldı.
Dünya çapında insan sütü hariç her yıl 700 milyon ton süt üretiliyor. Her hayvanın ihtiyacı farklı ve farklı ortamlarda yaşadığı için sütü de farklı oluyor. Aslında tüm sütler genellikle aynı şeyleri içeriyor, ama oranları farklılık gösteriyor.
Örneğin balonlu foklar soğuk denizlerde yaşadıklarından sütleri yüzde 61 yağ, yüzde 5 protein ve yüzde 1 süt şekeri içeriyor. Anne fokların dört gün boyunca her gün yedi kilo yağlı süt ürettiği biliniyor. Ancak otla beslenen kara hayvanlarının bu kadar kısa sürede enerji transfer etmesi gerekmediğinden, yavaş yavaş ama daha uzun süre emziriyorlar. Siyah gergedanların sütünde sadece yüzde 0,2, goril sütünde yüzde 1,5 yağ var.
Zebra sütüne benziyor, ama farklı nedenlerden
İnsan sütü ise bu iki aşırı örneğin arasında. İnsan yavrusu doğduktan sonra uzun süre bakıma ihtiyaç duyduğundan, insan sütü fazla yağlı değil. Aksi halde yavrularına uzun süre bakan annelerin kendi enerjisi kalmazdı. İnsan sütünün bileşiminde yüzde 4 yağ, yüzde 1,3 protein, yüzde 7,2 laktoz var; kalan yüzde 90’a yakını sudan ibaret.
Antropolog Katie Hinde ve Lauren Milligan’a göreyse, bileşimi itibariyle insanınkine en yakın süt zebra sütü. İkisinde de su oranı oldukça fazla olduğu gibi, enerjinin büyük kısmı yağdan değil laktozdan kaynaklanıyor. Oysa Homo sapiens insanın tür olarak zebralardan ayrılıp farklı bir evrim sürecine girmesinin 95 milyon yıl öncesine dayandığı biliniyor.
Zebralarsa kurak bölgelerde evrim sürecini tamamladı. Zebranın sütü yavrunun su oranı yüksek bir sütle beslenip terleme yoluyla serinleme becerisi kazanması nedeniyle böyle evrimleşti. Yani insan sütüyle çok benzese de nedenleri aynı değil.