DENİZLİ Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Çağlayan Kandemir, hava sıcaklıklarındaki düşüşlerin kalp damarlarında büzüşmelere neden olduğunu belirterek bu büzüşmenin de ölümle sonuçlanabilecek kalp hastalıklarına yol açtığını söyledi.
Son günlerde meydana gelen hava sıcaklıklarındaki ani değişmelerin kişinin biyolojik ritminde değişikliklere yol açtığını belirten Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Çağlayan Kandemir, havaların soğumasıyla birlikte kişide baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk gibi belirtilerin oluştuğunu ifade etti. Bu şikayetlerle birlikte soğuk algınlığı, bronşit ve grip gibi pek çok hastalığın da ortaya çıktığını kaydeden Dr. Hasan Çağlayan Kandemir, "Soğuk havalarda kalp damarlarında meydana gelen büzüşmeler özellikle yaşlılarda kalp ve damar hastalıklarına neden olurken, şeker hastası ve böbrek yetmezliği olan hastalarda sıcaklıkta yaşanan düşüşler ritim bozukluğu ve kalp yetmezliğine yol açabiliyor. Soğuk havalarda dışarıya hazırlıksız çıkıldığında hava şartlarına uygun giyinilmediği takdirde de kalp krizi ve ölümler artıyor" dedi.
SUSUZLUĞA DİKKAT
Soğuk havalardan korunmada beslenmenin önemli olduğuna değinen Dr. Kandemir, yüksek enerji veren karbonhidratlı gıdaların tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Dr. Kandemir, "Soğuk havalarda tüketilen sıcak içecekler vücudunuzun susuz kalmasını önler. Eğer sıvı tüketmezseniz vücudun susuz kalması kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırır. Bu da kalp krizi ve felçlere zemin hazırlar" diye konuştu. Dr. Kandemir, soğuk havaların en çok yalnız yaşayan, kimsesizler ve sokakta yaşayan kişileri etkilediğini belirtirken yaşlıların ve küçük çocukların da hava değişimlerinden olumsuz etkilendiklerini ve dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.