BURSA Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği Uzmanı Dr. Seyhan Dülger, Türkiye'de çocukların ortalama 13 ile 15 yaş arasında sigara ile tanıştığını belirterek, "Sigara içmeyi deneyen her üç çocuktan 1'i bağımlı oluyor. Ailelerin sosyoekonomik durumu ve eğitim düzeyleri düştükçe gençler arasında sigara kullanımı da yükseliyor" dedi.
'9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü' nedeniyle 'sigaranın yaşama etkileri ve kurtulma yolları' hakkında açıklama yapan Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği Uzmanı Dr. Seyhan Dülger, sigara tüketiminin ve sigara dumanına maruz kalmanın ölümlere, hastalıklara ve sakatlıklara neden olduğuna dikkat çekti. Başlıca tetikleyicisi sigara kullanımı olan kanserden ölen kişi sayısının yılda 7 milyon, yeni vaka sayısının ise 11 milyonu bulduğunu belirten Dülger şöyle konuştu:
"25 milyon insan kanserle yaşıyor. Sigara içenlerdeki akciğer kanseri riski içmeyenlere göre 20 kat daha fazla. Pasif içicilerin ise içmeyenlere göre riski 1,2 kat daha fazla. Sigara içenlerde mesane kanseri riski 3 ile 5, yemek borusu kanseri riski 10, gırtlak kanseri riski 16, kalp krizi riskini 10 kat artırıyor."
'SİGARA TİRYAKİLİĞİNDE 7'NCİ SIRADAYIZ'
Dünyada her yıl sigara içmediği halde pasif sigara içiciliği nedeniyle yaşamını yitiren kişi sayısının 1 milyon olduğunu kaydeden Dr. Dülger, sigara dumanının, pasif içici durumundaki çocuklar için büyük sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Sigaraya başlamada arkadaş etkisinin büyük olduğunu ifade eden Dr. Dülger şunları söyledi:
"Ülkemizde çocuklar ortalama 13 ile 15 yaşlarında sigara ile tanışıyorlar. Sigara içmeyi deneyen her üç çocuktan 1'i bağımlı oluyor. Ailelerin sosyoekonomik durumları ve eğitim düzeyleri düştükçe gençler arasında sigara kullanımı yükseliyor. Ebeveynin sigara kullanması gencin sigara kullanma riskini iki kat artırıyor. Aile desteğinin yetersizliği, aile ile yetersiz ilişki, en yakın arkadaşın sigara kullanması ya da arkadaş grubunda sigara kullanılması da bu tanışmayı hızlandırıyor. En iyi arkadaşının sigara kullanması, riski 3 ile 4 kat artırıyor. Ülkemizdeki yapılan araştırmalarda pek çok genç 'arkadaş etkisi' nedeniyle sigara içmeye başladıklarını belirtiyor. Türkiye'deki erişkin nüfusun yaklaşık yarısı sigara tüketiyor. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında sigara tüketiminde 3'üncü sırada, dünya ülkeleri arasında da 7'nci sırada. Türkiye'de 2020 yıllarında kanser vakalarının yüzde 24 artış göstereceği tahmin ediliyor. Bu nedenle sigara kullanımının önlenmesi ve mücadelesinin önemi her geçen gün artıyor."
'6 MİLYON İNSAN ERKEN ÖLÜYOR'
Araştırmalara göre sigaranın koku ve tat duyularını bozmanın yanı sıra cinsel isteksizliğe de yol açtığını vurgulayan Dr. Dülger, sigara her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın erken ölümüne yol açtığını dile getirdi. Ölümlerin yaklaşık 600 bini ise pasif sigara içimine bağlı olduğunun altını çizen Dülger, eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin yüzde 80'inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağını söyledi.
"SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN GÜNLÜK DAVRANIŞLARINIZI DEĞİŞTİRİN"
Herkesin kendi kendine sigarayı bırakmayı deneyebileceğini belirten Dr. Dülger, bunun için yapılabilecekleri şöyle sıraladı:
"Sigarayı bırakmaya hazır olun. Kesin bir bırakma zamanı belirleyin. Sigara içilen ortamlardan uzak durun. Sigarayı bırakma girişimlerinizi hatırlayın, böylece nelerin işe yaradığını, nelerin boş girişimler olduğunu gözden geçirin. Çevrenizden yardım ve destek isteyin. Çevrenize sigarayı bırakmak istediğinizi ve size bu konuda yardımcı olmalarını rica edin. Çevrenizde sigara içilmemesine dikkat edilmesini isteyin. Yeni davranışlar geliştirin. Dikkatinizi sigara içme isteğinden başka konulara çekmeye çalışın. İlk defa sigarayı bırakıyorsanız günlük rutin davranışlarınızı değiştirin. İşe, okula başka yollardan gidin, rutin işlerinizi başka şekillerde yapmaya çalışın. Bol su veya kilo aldırmayan başka sıvılar için. Doktora başvurun. Doktorunuzun önerdiği destek niteliğindeki ilaçları kullanabilirsiniz. Ancak ilaçları kendi başınıza karar verip almayın. Risklere dikkat edin. Kendinizi, sigara içmeyi bırakmanın zorluklarına ve kimi zaman da yeniden başlama riskine karşı hazırlayın."
'ÜMİTSİZLİGE KAPILMAMAK GEREKİYOR'
Sigarayı bıraktıktan sonra 24 saat içinde hava yolları, akciğerlerin kendini temizlemeye başladığını, koku, tat duyularının yerine gelmeye başladığını, 1 yılda kalp krizi riski yarıya indiğini ve 5 yılda kanser riskinin yüzde 50 azaldığını dile getiren Dr. Dülger açıklamasını şöyle tamamladı:
"Şevket Yılmaz EAH Sigara Bırakma Polikliniği'nde 2013 yılında bin 900 kişiye hizmet verdik. Günde 17 hastayı polikliniğimizde kabul edebiliyoruz. Hastalarımızın büyük çoğunluğu bir ile iki hafta içinde sigarayı bırakabiliyor. Ancak bazen bunu devam ettirmede sorunlar ortaya çıkabiliyor. Ümitsizliğe kapılmamak ve ısrarla sigarayı bırakmayı denemek çoğunlukla başarıyı getiriyor. Bunun için sigarayı bırakan hastalarımızla en az bir yılı birlikte geçiriyoruz."