Mücahit YOLCU/KAHRAMANMARAŞ, () - TÜRKİYE Yeşilay Cemiyeti Kahramanmaraş Temsilcisi Mustafa Timurbanga, sigaraya harcanan her 1 liraya karşılık, 1,5 lira sağlık masrafı yapıldığını söyledi.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Kahramanmaraş Temsilcisi Mustafa Timurbanga, Türkiye’de 23 milyon civarında sigara içen bulunduğunu belirtti. Üniversiteli gençler arasında sigara içme oranının yüzde 58’lerde olduğunu kaydeden Timurbanga şöyle dedi:
"Sigara harcanan her 1 liraya karşılık, sağlık harcaması 1,5 liradır. Devletin 2009 yılında sigaradan elde ettiği 11 milyar lira vergiye karşılık sağlık harcaması 25 milyar liranın üzerine çıkmıştır. Bu harcamada Sosyal Güvenlik Kurumu payı 20 milyar'ın üzerindedir. Bu aynı zamanda sosyal güvenlik sistemlerinde tiryakiler, sigara içmeyenlerin üzerine 2 kattan fazla prim yükü bindirmektedir."
UYUŞTURUCU SUÇLARINDA ARTIŞ
Timurbanga, uyuşturucu nedeniyle ceza ve infaz kurumlarında bulunanların sayısında son 10 yılda artış görüldüğüne de dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Ceza ve infaz kurumlarında bulunan 94 bin 277 hükümlü ve tutuklunun 13 bin 280 i uyuşturucu suçundan hapiste. Bu sayının 12 bin 866’sı erkek, 414’ü kadın. Sağlık Bakanlığı’nın ve diğer kuruluşların anketinde ise öğrencilerin durumu daha feci manzara arz etmektedir. Son yıllara kadar Türkiye uyuşturucu için güzergah idi. Şu anda uyuşturucu mafyasının tüketim üssüdür. Kötü alışkanlıklar ABD ve AB seviyesinde değilse de Türkiye’deki artış hızı dünya standartlarının üzerindedir."

MY(HK/COŞ) (FOTOĞRAFLI)