KAYSERİ, () -  KAYSERİ'de Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emin Öztürk, mesane kanserinin en önemli iki nedeninin sigara ve fazla alınan hayvansal protein olduğunu, bu nedenle sosyal statüsü yüksek olan kişilerde daha fazla görüldüğünü belirtti.
Mesanede kanser riskinin, son yıllarda tüm yaş gruplarında belirgin biçimde arttığına dikkat çeken Op. Dr. Emin Öztürk, şu bilgileri verdi:
"Aslında mesane kanserinin ve son yıllardaki artışının en önemli nedenlerinden biri yüzde 95 oranında sigara. Ancak literatüre göre hastalık bir bakıma sosyal statüsü yüksek olan kişilerde daha çok görülüyor. Bunun nedeni de, bu kişilerin sigara kullanmaya daha eğilimli olması ve hayvansal proteini daha fazla tüketmeleri. Dolayısıyla karşımıza sigara ve fazla hayvansal protein alımı şeklinde iki neden ortaya çıkıyor. Ancak her ikisi de ilerleyen yaşın etkisiyle tetikleniyor."
'ERKEKLERDE 3 KAT FAZLA'
Mesane kanserinin, erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görüldüğünü belirten Op. Dr. Öztürk, hastalıktan kurtulma olasılığının yakalanma evresine göre değiştiğini kaydetti. Erken teşhisin tedavi şansını yüzde 99 oranında artırdığını vurgulayan Dr.. Öztürk, mesane kanserinin en önemli belirtisinin idrarda görülen pıhtılı kan olduğunu dile getirdi. Böyle bir durumda hastalara mutlaka doktora başvurmaları önerisinde bulunan Op. Dr. Öztürk şöyle dedi:
"Biz buna ağrısız idrar kanaması da deriz. Yani bu kanser türünde idrar kanaması en önemli belirtilerdendir. Hatta pıhtılı şekilde olur. Ya da çoğu durumda hiç belirti olmaz, hasta başka bir nedenle hastaneye gittiğinde ultrasonda o kütle tespit edilir. Dolayısıyla idrarında kanama olan hastalar şanslı hastalardır."
MÖ(OE/COŞ) (FOTOĞRAFLI)