BİYOMETRİK Kimlik Doğrulama Sistemi'ne 1 Aralık itibariyle geçileceğini belirten Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigâr Gökalp İlhan, kaygı verecek ve endişe duyulacak bir durum olmadığını, hastaneler açısından şu anda bir sıkıntı gözükmediğini söyledi.
SGK Başkanı Yadigâr Gökalp İlhan, Antalya'nın Kemer İlçesi'nde Rixos Sungate Otel'de gerçekleştirilen 'Yeni 2013 Yılı Sağlık Uygulama Tebliği Toplantısı'na katıldı. Başkan İlhan, toplantı öncesinde basın toplantısı düzenleyerek, 'Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi' hakkında açıklamalarda bulundu. Söz konusu sisteme 1 Aralık itibariyle geçileceğini hatırlatan İlhan, geçen yıl eylül ayında 20 ilde sistemin pilot ve test uygulamalarına başladıklarını kaydetti.
İLK AŞAMA ÖZEL HASTANELERDE
İlk aşamada özel hastanelerle birlikte tüm Türkiye'de sistemin uygulamasına geçileceğini vurgulayan İlhan, şunları söyledi:
"Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi, avuç içi damar iziyle parmak damar izinin vatandaşlarımızın kimlik numarasıyla eşleştirilmesi anlamına geliyor. 2008 yılında reformla birlikte birçok alanda yeni düzenlemelerimiz oldu. Sağlık karneleri ve vizite kâğıtları kaldırıldı. Vatandaşlarımızın kimlik numaralarıyla tüm hastanelerden muayene olmaları sağlanmıştı. Şimdi de bunu biraz daha kontrollü bir şekilde yürütebilmek amacıyla böyle bir sisteme geçiyoruz. Muayene olmaya gelen vatandaşın TC kimlik numarasıyla muayene olup olmadığını anlamak ve daha kontrollü yürütebilmek amacıyla Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi'ne geçtik. Önümüzdeki yıl üniversite hastaneleriyle devam edeceğiz. Daha sonraki yıllarda ise tüm hastanelerde ve tüm ülkede bu uygulamaya geçilmiş olacak."
'KAYGI DUYACAK BİR DURUM YOK'
Söz konusu sistemle ilgili kaygı verecek bir durumun olmadığını anlatan İlhan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"1 Aralık'ta geçiş yapılıyor' denilince sanki tüm vatandaşlarımız hastanelere o gün gidecek ve o gün girişini yapacak gibi bir yanlış anlama olmuş olabilir. 1 Aralık'ta özel hastanelere gidecek vatandaşlarımız ilk olarak bu uygulamaya katılmış olacak. Yoksa o tarihten sonra bu uygulama yapılamayacak diye bir şey söz konusu değil. Vatandaşlarımız ne zaman hastalanırsa ve ne zaman böyle bir ihtiyaç ortaya çıkarsa o tarihte de gidip, bu işlemi yaptırabilecek. O yüzden kaygı ve endişe duymaya gerek oluşturacak bir durum söz konusu değil."
12 yaşın altındakiler, damar izi alınamayacak olanlar, parmak ve avuç içi bütünlüğü bozulmuş olanların sistemden muaf tutulacağına değinen İlhan, sistemle ilgili olarak hastaneler açısından şu anda bir sıkıntı gözükmediğini de sözlerine ekledi.