BOLU'da, İzzet Baysal Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi bünyesinde sezaryen doğumların önüne geçmek için Gebe Okulu kuruldu. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ayhan Ekici, kadınların yüzde 90'ının hamilelik ve doğumdan korktuğunu söyleyerek, okulda doğum eylemini öğreterek, doğal doğuma özendireceklerini söyledi.
Türkiye genelinde sezaryenle doğumların artış göstermesi üzerine İzzet Baysal Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi yönetimi hastane bünyesinde Gebe Okulu kurdu. Bir hafta önce faaliyete başlayan Gebe Okulu'na kayıt yaptıran hamile kadınlar haftada bir gün iki saatlik grup eğitimiyle normal doğuma ikna edilecek. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ayhan Ekici ile hemşire Özge Aydoğan Vardur'un koordinesinde başlatılan Gebe Okulu projesinde hamile kadınlar normal doğuma hazırlanacaklar.
Dr. Ayhan Ekici, Dünya Sağlık Örgütü'nün öngördüğü yüzde 15'lik sezaryen oranının yakalanmasına yardımcı olmak ve hamile kadınların normal doğum yapmaları konusunda ikna etmek için Gebe Okulu çalışması başlattıklarını belirtti. Dr. Ayhan Ekici kadınların yüzde 90'ının hamilelik ve doğumdan korktuğunu söyleyerek, "Çevreden duyulan negatif doğum hikayeleri ve travmatik tecrübe paylaşımları doğum korkularını artırıyor. Bu eğitimlerde gebelere doğum ve yeni doğan bebekle ilgili teorik bilgilerin yanı sıra nefes ve gevşeme teknikleri, imgeleme teknikleri, hamilelik masajı, doğuma hazırlık, doğum fizyolojisi ve ıkınma, doğumu kolaylaştırıcı pozizyonlar, bebek bakımı, emzirme ve bebek masajı eğitimleri verilecek. Anne adaylarımıza hiçbir müdahale olmadan kendiliğinden ilerleyen doğum eylemini öğretmek ve doğal doğumu özendirerek bebeklerin alabilecekleri zararları önlemek, sağlıklı nesiller oluşmasına katkı sağlamak amaçlanıyor" dedi.
Gebe Okulu'nda görevli hemşire Özge Aydoğan Vardur ise, "Eğitimler sayesinde kendine güvenen, bedenini ve duygularını kontrol edebilen, annelik duygusunu güçlü bir şekilde yaşayacak gebelerin doğumun coşkusunu yaşamalarını amaçlıyoruz. Eğitime katılan gebeler haftada bir gün iki saatlik eğitimden geçirilecekler. Bu süreçte gebelerle oyunlar oynanacak ve bilinçaltı teknikleriyle normal doğuma ikna edeceğiz" diye konuştu.