DÜNYAGÖZ Samsun Hastanesi'nden Opr.Dr.Birgi Sönmezer, felce bağlı şaşılıklarda botoks tedavisi uyguladıklarını belirterek, uygulamanın çocuklarda genel anestezi, yetişkinlerde lokal anestezi ile yapılabildiğini söyledi.
Estetik amaçlı olarak yüzdeki kırışıklardan dudaklara, kaşlardan alın bölgesine kadar vücudun birçok yerinde tercih edilen botoksa artık göz hastalıkları tedavilerinde de başvuruluyor. Dünyagöz Samsun Hastanesi'nden Opr.Dr. Birgi Sönmezer, normal şaşılık tedavilerinde hastanın gözündeki kaymanın cerrahi müdahaleyle düzeltildiğini dile getirdi. Göz kası felçlerine bağlı olarak meydana gelen şaşılıkların tedavisinde gözde çalışmayan bir adalenin bulunduğunu belirten Opr.Dr.Sönmezer , "Mesala altıncı sinir felçlerinde elektrik akımı gitmediği için kası çekemez ve hasta dışa bakamaz. Böyle hastalarda felç olan adale çalıştırılamaz. Ancak ameliyatla veya botoksla sağlam adaleyi zayıflatarak bu duruma çözüm bulmaya çalışılır" dedi.
Geçici de olsa bir dönem için gözdeki kaymanın düzeltildiğini ifade eden Opr.Dr. Sönmezer, "Felçli kasın siniri yenilenene kadar çift görmeyi azaltır. Bu etki genelde yaklaşık 4 ay kadar sürer. Botoks etkisini yitirmesinin ardından yeniden yapılabilir" diye konuştu. Hamilelere şaşılık tedavisinde botoksu önermediklerini dile getiren Opr.Dr.Birgi Sönmezer, "Kas içerisinde kanama ortaya çıkabilir. Bu nedenle botoksla tedavi göz hekimleri tarafından yapılmalıdır. Ayrıca göz kaslarına yapılan botoks kapak düşüklüğüne de yol açabilir" diye konuştu.

YK(MS/AK)