Yaprak KOÇER/ SAMSUN, () - SAMSUN İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, 10 ay önce başlattıkları 'Bağışlayın Engelleri Aşalım Projesi' ile organlarını bağışlayan kişilerin sayısının arttığını söyledi. Kampanyadan önce organlarını bağışlayanların sayısının 80 olduğunu, kampanyadan sonra ise bunun 3 bine yaklaştığını ifade eden Köksal, Türkiye genelinde nüfus oranına göre Samsun'un organ bağışında birinci sırada olduğunu dile getirdi.
Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, 10 ay önce başlattıkları ‘Bağışlayın engelleri aşalım projesi’ ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi. Köksal, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın desteğiyle gerçekleştirilen yaklaşık 100 bin TL bütçeli proje kapsamında yaptıkları çalışmaların meyvelerini almaya başladıklarını söyledi. Samsun, Sinop, Amasya, Çorum, Ordu, Giresun, Trabzon illerinde vatandaşlara organ bağışı ile ilgili eğitim verildiğini bilgilendirmeler yapıldığını belirten Köksal, “Proje başladığında yani 10 ay önce kentimizde organ bağışı kartı alarak organ bağışı gönüllüsü olan kişi sayısı 80 kişiydi. Şimdi 3 bine yaklaştı. Bu çok önemli bir rakam. Bu rakama göre Samsun Türkiye’de 6’ncı sırada. Ancak kentlerin nüfuslarına ve bağışçı sayısını baz alarak değerlendirdiğimizde ise ilk sırada yer alıyoruz" dedi.
2014’ün ilk 5 ayında Samsun Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü bünyesinde bulunan 8 ilde 60 beyin ölümü vakasının gerçekleştiğini söyleyen Köksal, bunlardan 16’sının organlarının bağışlandığını kaydetti. Türkiye’de beyin ölümü gerçekleşen kişilerden organ bağışında bulunması oranının yüzde 21 iken Samsun bölgesinde ortalama yüzde 30 olduğunu belirten Köksal, "Türkiye ortalamasının üzerinde bir oranla ailesi tarafından organları bağışlanan beyin ölümü gerçekleşmiş kişi sayısı artıyor. İnancımız gereği insanı yaşatmak çok önemli. Yakınları öldüğünde organları toprak olacağına nakil yapılıp insanların hayatının kurtarılması mümkün. Proje ile birlikte bölgemizde organ bağışıyla ilgili farkındalık arttı. İnsanlar, kurumlar, kuruluşlar artık bize gelip onlara eğitim vermemizi istiyorlar. Çok sevindirici gelişmeler yaşanıyor. Biz ‘Organlarınız toprak olmasın can olsun’ diyoruz” diye konuştu.
Köksal, Türkiye’de yaklaşık 30 bin kişinin organ beklediğini ifade ederek, "Ülkemizde 55 bin diyaliz hastası var. Bunlardan 22 bini organ bekliyor. 2013 yılında ülkemizde yaklaşık bin 500 beyin ölümü gerçekleşti. Bunlardan 360’ının organları bağışlandı ve başkalarına yeni bir hayat oldu. Bütün çalışmamızın amacı bu sayısı daha da artırmak” dedi. Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, Samsun Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi’ne bağlı 8 ilde çalışmaların gerçekleştirildiğini belirterek, "Samsun bölgesinde beyin ölümü gerçekleşip organları bağışlanan kişi sayısı 2012’de 28, 2013 yılında 41 oldu. Geçen yıl bölgemizde 78’i kadavradan 76’sı da canlı bağışçıdan olmak üzere 154 organın nakli yapıldı. Beyin ölümü vakaları gerçekleşiyor ancak bunun bağışa dönüşmesi çok önemli. Bunu sağlamak için de insanların organ nakli ile ilgili bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Bizde bunun için çaba harcıyoruz” diye konuştu.

YK(MS/AK) (FOTOĞRAFLI)