Salih GÜNER / KIRŞEHİR, () - KIRŞEHİR Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bekir Demirbaş,  çocuklarda astım hastalığının daha çok gözlendiğini, ancak erken teşhis ve uygun tedaviyle yerleşmesinin önlenebildiğini söyledi.
Astım hastalarının sigara içilen ortamdan uzak durmaları gerektiğini vurgğulayan Dr. Demirbaş, öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı ve krizleri olarak belirtileri olan astımın kalıtsal ve çevresel etkenlerle ortaya çıktığını anlattı. Gelişmiş ülkelerde ilkokul çağındaki çocukların yüzde 10, erişkinlerin ise yüzde 5’inde astım hastalığı olduğuna dikkat çeken Dr. Demirbaş şöyle dedi:
"Saman nezlesi olan çocukların yüzde 25’inde astım da gelişir. Ayrıca alerjik egzamalı çocukların yüzde 70'inde yiyecek alerjisi gözlenmiştir. Erken çocukluk çağına özgün alerjiler, genellikle inek sütü, yumurta ya da solunum yoluyla alınan küf, ev tozu, evde yaşayan evcil hayvanların sebep olduğu alerjilerdir. Alerjik astımın başlıca nedenleri ev tozları, polenler, evcil hayvanlar ve küf mantarlarıdır. Astım krizleri, havaların değişken olduğu dönemlerde, gece ve sabaha karşı daha sıktır."
'ERKEN TEŞHİS VE DOĞRU TEDAVİ ÖNEMLİ'
Astımın erken teşhisinin önemli olduğuna vurgu yapan Dr. Demirbaş, bazı hastalara yanlış tedavi uygulandığını kaydederek şöyle devam etti;
"Astım tedavisi gören, ama astımı olmayan veya astımı olduğu halde uygun tedavi görmeyen sayısız hasta bulunmaktadır. Kesin teşhis için akciğer röntgeni, solunum fonksiyon testleri, alerji testleri ve bazı kan incelemeleri de gerekli olabilir. Astım korkulacak bir hastalık değildir. Erken teşhis önemlidir. Modern tıpta çok etkin ilaç tedavileri vardır. Ama çevre faktörlerinin kontrol edilmesi, en az ilaç tedavisi kadar önemlidir. Erken teşhis ile astımın yerleşmesi önlenebilir."
SG(OE/COŞ) (FOTOĞRAFLI)