TÜRKİYE Halk Sağlığı Kurumu'nun düzenlediği 'Neonatal Resusitasyon Programı(NRP-Yenidoğan Canlandırma Eğitimi) kapsamında Antalya'daki sağlık personeline eğitim verildi.

Özel Memorial Hastanesi'nde üç gün sürecek eğitimin açılışına, Sağlık Bakanlığı NRP Sorumlusu Mehtap İbiş, Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Murat Özdemir, hekim, ebe, hemşire ve anestezi teknisyenlerinden oluşan sağlık personeli katıldı. Açılışta konuşan Sağlık Bakanlığı NRP Sorumlusu Mehtap İbiş, tüm dünyada yıllık 130 milyon bebeğin dünyaya geldiğini, her yıl bunlardan 4 milyonunun ilk 1 ay içerisinde hayatını kaybettiğini belirterek, bu ölümlerin yüzde 98'inin Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde meydana geldiğini söyledi.

22 BİN BEBEK ÖLÜYOR

Türkiye'de ise 2008 yılı sağlık araştırma verilerine göre bebek ölümlerinin binde 15'in altına indiğini aktaran Mehtap İbiş, "Türkiye'de 22 bin bebeği 1 yaşına gelmeden kaybediyoruz. Bunların 7 bini de birinci günde yaşama veda ediyor. 22 bin bebeğin 3'te birlik bölümü doğduğu gün kaybediliyor. 7 bin bebek oldukça önemli bir sorun. Yenidoğan ölüm nedenlerinin başında ise yüzde 39 ile prematür gelirken, asfiksiden kaynaklanan ölümler ise yüzde 6 olarak gözüküyor. Bizim NRP'deki amacımız yenidoğan ölümlerini en aza indirmek" dedi.

PERSONEL EĞİTİMİ ŞART

Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Murat Özdemir ise NRP sayesinde dünyada her yıl hayatını kaybeden 1 milyon yenidoğanın kurtarılabileceğini ifade etti. Uzm. Dr. Özdemir, "Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurmaktadır. Yenidoğan bakımı anlamında ülkemizde erken anne sütü uygulamaları programlı ve yaygın şekilde sürdürülmektedir. Bu kapsamda temel canlandırma becerilerinin de kazandırılabilmesi için bu konuda eğitim almış ve standart uygulamaya sahip personelin yetiştirilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

42 PERSONEL EĞİTİLECEK

Konuşmaların ardından kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı ve anestezi uzmanlarından oluşan sağlık personeline eğitim verildi. 3 gün sürecek eğitimler kapsamında 42 hekim, ebe, hemşire ve anestezi uzmanı eğitim alacak. (FOTOĞRAFLI)