ANKARA, () - MANİSA Soma'da yaşanan maden kazasıyla ilgili Sağlık Bakanlığı, yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Kazanın yaşandığı 13 Mayıs Salı günü saat 16.13'te Manisa 112 Komuta Kontrol Merkezine ilk çağrı düştükten hemen sonra acil sağlık ve kurtarma ekipleri olay yerine ulaşmıştır" denildi.

İLK ÇAĞRI SAAT 16.13'TE

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle; "Kazanın yaşandığı 13 Mayıs Salı günü saat 16.13'te Manisa 112 Komuta Kontrol Merkezine ilk çağrı düştükten hemen sonra acil sağlık ve kurtarma ekipleri olay yerine ulaşmıştır. Aynı anda Bakanlığımız SAKOM (Sağlık Afet Koordinasyon Merkezimiz) olayla ilgili bilgilendirilerek anında harekete geçilmiştir."

"405 SAĞLIK PERSONELİ GÖREVLENDİRİLMİŞTİR"

"Türkiye Afet Müdahale Planı ve İl Sağlık Afet ve Acil Durum Eylem Planları çerçevesinde Bakanlığımızca, Manisa'ya ilave olarak Balıkesir, Bursa, İzmir, Uşak'tan 138 UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) ve 267 kişiden oluşan 112 personeliyle birlikte 405 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Özel eğitimli UMKE ve 112 ekipleri, olay mahallinde belirlenen noktalarda yaralılara ilk müdahaleyi yaparak, ambulanslarla nakillerini sağlamışlardır. Hayatını kaybeden madencilerimiz ise Kırkağaç ve Akhisar'daki merkezlere nakledilmiştir. Olaya müdahalede 28 UMKE aracı, 62 ambulans, 2 ambulans helikopter ve 4 sedyeli uçak ambulans görevlendirilmiştir. Olay anından itibaren Manisa başta olmak üzere destek illerimizce yoğun bakım yatak kapasiteleri oluşturulmuş ve sevki uygun görülen yaralılar bu merkezlere nakledilmiştir. Uygun görülen yerlere 2 Sahra Hastanesi kurulmuş buralarda UMKE personeli tarafından toplamda 280 hasta ve hasta yakınına sağlık hizmeti verilmiştir."

"105 KİŞİDEN OLUŞAN SAHA DESTEK EKİPLERİ OLUŞTURULMUŞTUR"

"Olayın akabinde akademisyenlerin katılımıyla değerlendirme toplantısı yapılarak, kazadan sağ kurtulanlar, hayatını kaybeden madencilerin aileleri ve kurtarma ekibi çalışanlarına başta olmak üzere psikososyal destek hizmetleri verilmesi planlanmıştır. Böylece olaydan hemen sonra 35 psikiyatri uzmanı, 32 psikolog, 14 sosyal hizmet uzmanı ile 316 kişiye psikososyal destek sağlanmıştır. Psikiyatri uzmanı, psikolog ve sosyal hizmet uzmanından oluşan psikososyal saha destek ekipleri belirlenmiş olup aile hekimlerimiz ile birlikte gerekli eğitimleri verilmiştir. Bu hizmetlerini sunmak üzere; 11 psikiyatri uzmanı, 8 çocuk ergen psikiyatristi, 43 psikolog, 43 sosyal hizmet uzmanı olmak üzere konusunda uzman 105 kişiden oluşan saha destek ekipleri oluşturulmuştur.

"ÇALIŞMALAR EN AZ 6 AY BOYUNCA DEVAM EDECEKTİR"

"İhtiyaç duyulan hastanelerimizde ayrı bir psikiyatri afet polikliniği kurulacak ve bu polikliniklere başvuracak olan Soma Maden Kazasından etkilenen vatandaşlarımızın öncelikli olarak tedavi edilmesi sağlanacaktır. Akademisyenlerce uygun görülen olayın 8. gününden itibaren ekiplerimiz ev ziyaretlerine başlayacaktır. Bu çalışmalar Manisa'da kurulan Psikososyal Destek Hizmetleri Koordinasyon Merkezince takip edilecektir. Çalışmalar en az 6 ay boyunca devam edecektir. Desteğe ihtiyacı olan hasta ve ailelerinin takip süreleri uzatılabilecektir."

() (MV)