Sadeyağ, Ghee Yağı Nedir? Sadeyağ Nasıl Yapılır?
Unutulan bir yağ türüdür, ghee yağı adıyla da alınır. İngilizce Ghee butter olarak karşılık bulur. Kereyağı yada kereyağ olarak da isimlendirilmiştir ancak kereyağ yapmak için daha farklı yöntemler de kullanılmaktadır. Türk Gıda Kodeksine göre ise Sadeyağ; Süt ve/veya süt ürünlerinden elde edilen, su ve yağsız kuru madde bileşenlerinin tamamına yakın bölümü uzaklaştırılmış, ağırlıkça en az %99 oranında süt yağı içeriğine sahip ürüne verilen isimdir. Gelelim Sadeyağ tarifi‘ne
Sadeyağ Tarifi
Sadeyağ yapımı oldukça kolaydır. Gereken malzeme sadece tuzsuz tereyağıdır. İhtiyacınıza göre tuzsuz tereyağı bir tencereye alınır ve kısık ateşte karıştırılacak eritilir. Önemli olan nokta yağın asla yanmaması gerekir.Yaklaşık 30 dakika boyunca kısık ateşte karıştırılır. Kaynama sırasında oluşan köpük kısmı alınarak atılır. Sade yağ tarifi için ikinci en önemli nokta bu. Bu köpük kısmı, tereyağının doymuş yağ içeren ağır kısmıdır. Bu köpüklerin mutlaka bir kepçe ile sürekli toplanıp atılması gerekir. Köpüklenme durana kadar işleme devam edilir. En sonunda şeffaf bir görüntüye sahip sade yağ kalır. Daha sonra elde edilen süzülür ve tortulardan arındırılır.Sadeyağ tarifi bu kadar
Sade yağ, soğuyunca oda sıcaklığında donacaktır. Ardından bir kavanoza tıka basa doldurularak buzdolabına kaldırılır. Oldukça dayanıklı olduğundan 1 yıl süre ile rahatça kullanılabilir.

Sadeyağ tarifi için Püf noktaları:
En iyi sade yağ, koyun tereyağından yapılır.
Ayrandan elde edilen tereyağdan yapılan sadeyağ daha lezzetlidir.
Ghee yağı çok yoğun bir yağdır. Tereyağındaki yağ oranı % 85 iken sadeyağda bulunan yağ oranı % 99 civarındadır. Bu nedenle normal tereyağına göre daha az kullanılamalıdır.
Sade Yağın Faydaları Nelerdir?
Ghee yağı çok dayanıklı bir yağdır. Buzdolabında 1 sene saklanabilir. Bazı kaynaklarda sadeyağ’ın raf ömrünün daha uzun olduğu iddia edilse de en fazla 1 yıldır. Bir diğer özelliği de içerisinde laktoz gibi sindirimi zor proteinler bulunmaz. Ayrıca; yüksek ısıya karşı diğer yağlara nazaran daha dayanıklıdır. 240 dereceye kadar özelliklerini korur ve bozunmaz. Oda sıcaklığında katıdır ancak vücut sıcaklığında erir. Yani vücuda girince kolaylıkla erime özelliği gösterir.
Sadeyağın faydaları hakkında edinilen tecrübelere göre;
Ayurveda da; ghee yağı’nın hafızayı ve direnci arttırdığı, cildi beslediği, hastalıklara karşı vücudu koruduğu belirtilir. Sade yağ içerisinde yağda çözünen vitaminler olan A,D,E,K vitaminleri bulunur. Göz kuruluğu gibi sorunlar için kullanılmıştır. Ayrıca; ayak çatlaklarına karşı da vazelin gibi sürüldüğüne dair tecrübeler vardır. Ayrıca; bağ doku için faydalı olduğu iddia edilir. Karaciğer fonksiyonlarına olumlu etkilerinin olduğu belirtilmiştir.
Sağlıcakla Kalınız….