TRAKYA Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi’nin 50 milyon civarlarında borcu olduğunu açıklayarak, "Şöyle bir problemimiz var, biz ağır hastaları alıyoruz. Yoğun bakımda hasta yattığı zaman bize zarar yazıyor. Peki onun fişini çekip, öldürelim mi? Biz kamu hizmeti yapıyoruz. Borç kamunun borcu” dedi.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, geçen yıl göreve başlamasının ardından ilk kez basın toplantısı düzenleyerek yürüttüğü çalışmaları anlattı. Ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rektör Prof.Dr. Yener Yörük, üniversiteye bağlı Tıp Fakültesi Hastanesi’nin ne kadar borcu olduğu sorusuna ilginç bir yanıt verdi.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin 2010 yılında devlet tarafından borçlarının silindiğini belirten Rektör Yörük, şu anda borcun 50 milyona ulaştığını kaydederek, “Tüm Türkiye’de olduğu gibi bizim hastanemizin de borcu var. Bu tüm tıp fakültesi olan üniversitelerin bir sorunu. SGK fiyatlarından dolayı, acil gelen bir beyin ameliyatı yaptığımızda bize zarar yazıyor. Rakam aylara ve muhasebeye göre değişiyor, ama ciddi bir borcumuz var. 50 milyon civarında bir borç var ama bu rakam Aralıkta 45 olur, Ocak ayında 55 olabilir. Borcumuz var ama bunu karşılama oranımız kötü değil. Bu üniversitelerde yapısal bir genel sorun. Biz ağır hastaları alıyoruz, örneğin yoğun bakımda bir hasta yattığı zaman bize zarar yazıyor. Peki onun fişini çekip öldürelim mi? Biz kamu hizmeti yapıyoruz. Borç kamunun borcu. Trakya Üniversitesi’nin borcu değil. Yoğun bakımda her yatış zarar yazıyor. Her beyin ameliyatı zarar yazıyor” diye konuştu.
BÖLGENİN TEK HASTANESİ
Borcun ayrıntılarına girmeden SGK ile fiyat farklarını anlatan Prof. Dr. Yener Yörük, “Allah göstermesin bir kalp krizi geçirseniz, bunun tedavisinin olacağı tek yer burası. İstanbul’a kadar başka bir yer yok. Aort anevrizması patlarsa tedavi olacak tek yer burası. Hocalarımla gurur duyuyorum. Sağlık işi fedakarlık gerektiriyor. Ameliyat yaptığız zaman zarar yazıyorsunuz, bir ameliyat yaptığınız da 400 lira veriyor SGK, biz bin liraya satın alıyoruz. Bugün yoğun bakımda yatan hastanın ilacını tek tek devlet ödüyordu. Devlet günlük 50 lira ödüyor. Biz bu hasta için 10 bin liralık ilaç harcıyoruz. Kolay hasta alırsanız, muayene ettiğinizde kar kalıyor, ama hastayı zorlaştığı an sevk ederseniz tıp fakültesine, zararı Tıp Fakültesi ödüyor. Feda olsun önemli olan sağlık hizmeti sunmak, bu kamusal bir borçtur” diye konuştu.
Hastaneye büyük yatırımlarda yaptıklarını kaydeden Rektör Yörük, tüm yatakların ve bir çok cihazında yenilendiğini sözlerine ekledi. 2010 yılında Trakya Üniversitesi'nin 16 milyon 501 bin lira olan burcu silinmişti.

EÖ(LK/AAA)(FOTOĞRAFLI)