TÜRKİYE'nin yedinci, Akdeniz Üniversitesi'nin 5'inci yüz nakli, daha önce ten uyumuna takılan 21 yaşındaki Recep Kaya'ya yapılacak. Nakli, Akdeniz Üniversitesi'nde Prof.Dr. Ömer Özkan ile ekibi gerçekleştirecek.
Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde zehirlenmeye bağlı hastalığı nedeniyle götürüldüğü Edirne Trakya Üniversitesi Hastanesi Yoğun Bakım Servisi’nde tedavi gördüğü sırada beyin ölümü gerçekleşen, ailesi tarafından adı açıklanmayan 34 yaşındaki donörün bağışlanan yüzünün, Kırklarelili Recep Kaya’ya nakledilmesine karar verildi. Daha önce ten uyumu nedeniyle yüz nakli yapılamayan Recep Kaya, Akdeniz Üniversitesi'nden saat 21.00’de gelen telefon üzerine yeni yüzüne kavuşmak için yanında halası Elliye Peközer ile birlikte Antalya'ya yola çıktı. Saat 03.20’de Antalya Havalimanı’na ulaşan Kaya’yı, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Nilgün Keçecioğlu karşıladı. Hastaneye ait bir araçla havalimanından alınan Kaya ile halası Elliye Peközer, 10 dakika içinde hastaneye ulaştı.
ANTALYA'YA 4 SAATTE GELDİ
Dün saat 21.00 sıralarında müjdeli haberi aldığını anlatan Recep Kaya, Kırklareli’nden önce İstanbul’a, ardından Antalya’ya 4 saatlik yolculuktan sona geldiğini belirterek, çok mutlu olduğunu söyledi. Antalya Havalimanı’nda ve hastane girişinde Türkiye’nin ilk yüz nakillisi Uğur Acar gibi zafer işareti yapan Kaya, ameliyata hazırlık için B Blok 2’nci kattaki ameliyathaneye götürüldü. Kaya’ya Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi'nde hayatını kaybeden donörün yüzü, Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından nakledilecek.
5 KİŞİLİK EKİP GİTTİ
Prof.Dr. Ömer Özkan, nakil olacak yüzü almak için Antalya'dan 5 kişilik ekiple Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçak ile saat 01.00'de Edirne'ye yola çıktı. Ekipte Prof.Dr. Ömer Özkan'ın yanı sıra, Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Sinan Tozoğlu, Diş Hekimi İsmail Avşar, Plastik Cerrahi Asistanı Polat Biçici, Hemşire Ayşe Kafalı bulunuyor. Prof. Dr. Özkan’ın bu sabah nakledilecek yüzü alıp Antalya'ya geleceği ve ardından nakil için hazırlanan Recep Kaya'ya nakil operasyonunun başlaması bekleniyor. Nakil, Türkiye'nin 7'nci, Akdeniz Üniversitesi'nin ise 5'inci yüz nakli olacak.
3 AY ÖNCE ÇAĞRILDI
2004 yılında babasının av tüfeğiyle oynadığı sırada silahın ateş alması nedeniyle yüzünden yaralanan Recep Kaya, 9 yıldır yüzünün tedavi edilmesini bekliyordu. Geçen şubat ayında Antalya’ya gelip Akdeniz Üniversitesi’ne nakil için başvuran, yaklaşık 3 ay önce de 'Aranan yüz bulundu' denilip hastaneye çağrılan Recep Kaya, bulunan donörün siyahi olması nedeniyle ten uyuşmazlığı gerekçesiyle İstanbul'dan memleketine geri döndürüldü.