"HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM"
Yüz nakli için Antalya'ya gelen ve ameliyata hazırlanan Recep Kaya, "Daha önce yüz nakli yapan insanlarla konuştum. Her şeye hazırım" dedi. Kaya'yı yalnız bırakmayan ve onunla birlikte Antalya'ya gelen halası Ulviye Peközer ise, "Recep annesi vefat ettikten sonra benimle birlikte yaşamaya başladı. Ben onları evlat edindim. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Hem sevindim hem telaş yaptım. İnşallah her şey umduğumuz gibi olur" diye konuştu.
DÜNYANIN TANIDIĞI EKİP
Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan ve ekibi, Türkiye'nin ilk çift kol, ilk yüz ve dünyada kadavradan ilk rahim naklini de gerçekleştirdi.
Muğla'nın Milas İlçesi'nde motosikleti ile geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden 23 yaşındaki Fatih Demirel'in iki kolu, 25 Eylül 2010'da aynı ekip tarafından, Aydın'da 2008 yılında iki kolunu dirsek altından mısır silaj makinesine kaptıran 29 yaşındaki Cihan Topal'a nakledildi.
Prof.Dr. Özkan başkanlığındaki ekip, 9 Ağustos 2011'de de 21 yaşındaki Derya Sert'e 7 saat süren operasyon sonunda dünyanın ilk kadavradan rahim naklini yaptı. Daha önce birçok ülke doktorlarının canlı vericiden denediği, fakat başarılı olamadığı rahim naklini bu kez kadavradan alarak yapan ekip, tıp literatürüne geçti. Bu yöntemle hamile kalan ve bir süre sonra bebeğini düşüren Derya Sert'e önümüzdeki günlerde tekrar embriyo transferi yapılacak.
Uşak'ta 19 Ocak 2012 tarihinde intihar sonucu hayatını kaybeden 39 yaşındaki Ahmet Kaya'nın yüzü, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yine Prof.Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından 20 Ocak'ta gerçekleştirilen ameliyatın ardından 19 yaşındaki Uğur Acar'a nakledildi.
Manavgat İlçesi Gebece Köyü'nde 40 günlükken beşiğinde uyuduğu sırada evlerinde çıkan yangında alev alan battaniyenin üzerine düşmesi sonucu yüzü yanan Acar'a yapılan bu operasyon, Türkiye'nin ilk, dünyanın 16'ncı yüz nakli olarak tarihe geçti.
Aynı ameliyatla Ahmet Kaya'nın kolları ve sağ bacağı ise 34 yaşındaki Atilla Kavdır'a nakledildi. Kılcal damarlar nedeniyle uyum sorunu yaşayan ve morarma görülen bacak ertesi gün ameliyatla alınırken Kavdır nakilden 103 gün sonra mantar enfeksiyonu nedeniyle öldü.
Bu arada Türkiye'nin ikinci yüz nakli ameliyatı Hacettepe Üniversitesinde Cengiz Gül'e, üçüncü yüz nakli ameliyatı Gazi Üniversitesinde Hatice Nergis'e yapıldı.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde 15 Mayıs 2012'de gerçekleşen ameliyatla, Uşak'ta intihar sonucu yaşamını yitiren lise öğrencisi 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın yüzü, 35 yaşındaki Turan Çolak'a nakledildi. İzmir'in Kiraz İlçesi'nde yaşarken, 3.5 yaşında ocağa düşmesi sonucu yüzünün yanmasıyla hayatı değişen Çolak, bu ameliyatla Türkiye'nin 4'üncü, AÜ'nün 2'nci yüz nakillisi oldu.
Muğla'daki tatili sırasında denizde yüzerken fenalaşıp ölen Polonyalı turist 42 yaşındaki Andrzej Kucza'nın ailesi tarafından bağışlanan organlarından kullanılabilir durumda olan yüzü, geçen 18 Temmuz'da Antalya'da yapılan operasyonla 27 yaşındaki Recep Sert'e nakledildi. Akdeniz Üniversitesi'nin 3'üncü, Türkiye'de 5'inci yüz naklini, yine Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi yaptı.
Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 31 yaşındaki Muhittin Turan'ın yüzü, 23 Ağustos'ta Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Edirne'den gelen 54 yaşındaki çiftçi Salih Üslün'e nakledildi. AÜ'nün 4'üncü, Türkiye'nin 6'ncı yüz naklini, yine Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi yaptı.