Akif ARICI/ANTALYA, () - ANTALYA'da genel kontrol için gittiği hastanede miyom teşhisi konulan 47 yaşındaki Güler Öner'in rahminden 4 kilogram ağırlığında iyi huylu tümör çıkarıldı.
Aksu İlçesi'nde serada çalışan iki çocuk annesi Güler Öner, aile hekimliğinde görevli ebenin tavsiyesi üzerine kontrole gitti. Hastanedeki görevlilere hiçbir şikayetinin bulunmadığını ancak en son 5 yıl önce muayene olduğu için tavsiye üzerine geldiğini belirten Öner önce muayene edildi. Yapılan tetkiklerde karnında 30 santimetre büyüklüğünde bir kitle olduğu anlaşılan Öner ameliyata alındı.
1 SAATTE ÇIKARILDI
Anadolu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Barış Mülayim tarafından gerçekleştirilen operasyon 1 saat sürdü. Güler'in rahminden çıkarılan 3 kilo 985 gram ağırlığındaki kitle, ameliyata katılanlarca şaşkınlıkla izlendi. Hastanın yaşının ilerlemesi nedeniyle miyomun yani rahim duvarında oluşan iyi huylu tümörün ardından rahmin de alındığını belirten Doç. Dr. Mülayim, "Bu nedenle tekrar bir miyom oluşması engellenmiş oldu. Genellikle 5 ya da 8 santim büyüklüğünde görülebilecek bir miyomun karına baskı yaparak 30 santim büyüklüğe ve 4 kilogram ağırlığa ulaşması ender olur" dedi.
HER YIL KONTROL ŞART
Kadınların yılda en az bir defa kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına muayene olması gerektiğini hatırlatan Doç. Dr. Mülayim, "Bu hastamızın karnına baskı yapar hale gelen 4 kilogramlık miyomun hiçbir rahatsızlık vermemesi hayret verici. Hiçbir şikayeti olmamasına rağmen rahminde bu büyüklükte bir kitle olması nadiren görülür. Miyom her dört kadından birinde olur" diye konuştu.
Hasta Güler Öner de arkadaşları arasında kilo aldığı konuşmalarını yaptıklarını, durumdan hiç şüphelenmediğini anlattı. Öner, "Aile hekimliğindeki ebe, 'Sağlık Bakanlığı'ndan belirli yaşlardaki kadınların tarama yaptırması gerektiğini bildiren yazı geldi, muayene olup sonuçlarını getirmeniz gerekiyor' dedi. Ben de hastaneye geldim. Doktorum büyük bir kitlenin olduğunu ve karnımın kilodan değil bu kitle nedeniyle şiş olduğunu söyledi. Şu an gayet rahatım" şeklinde konuştu.

AA(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)