Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN’da bulunan Gazi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde ‘psikotik bozukluklar’ grubu içinde yer alan şizofreni ve benzeri ruhsal rahatsızlıkları olan kişilere psikososyal destek veriliyor. Ayrıca açılan, müzik, resim ve el işleri kurslarına katılan hastaların sosyalleşmesi ve rehabilite edilmesi sağlanıyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde 2008 yılında kurulmaya başlanan Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri Samsun’da da faaliyetlerini sürdürüyor. Kentte bulunan Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri psikiyatri hastalarına hizmet veriyor. İlkadım İlçesi’nde 2 ay önce kurulan Gazi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde takip edilen kayıtlı 283 hasta bulunuyor. Hastanelerin psikiyatri servislerinde tedavi gören hastaların daha sonraki tedavisi süreci Toplum Ruh Sağlığı Merkezileri’nde takip ediliyor. Ayrıca düzenlenen resim, müzik ve el işi kurslarıyla merkeze gelen kişilere rehabilite çalışması da yapılıyor. İlkadım Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kurslarda görevlendirilen usta öğreticiler hastalara çeşitli eğitimler veriyor.
PSİKOSOSYAL DESTEK VERİYORUZ
Gazi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlusu Psikiyatrist Dr. Güner Güneş, şizofreni ve benzeri ruhsal rahatsızlıkları olanlara ve onların ailelerine psikososyal destek vermek amacıyla kurulduğunu söyleyerek, "Merkezimizin amacı hastaların takip ve tedavilerinin yapılması, hastaların tedavisine düzenli devam edip etmediğini takip etmek ve bu sayede hastaneye yatış sayısını azaltmak, hastaların sosyal hayata katılımlarını sağlamaktır. Bu noktada merkezimize ‘psikotik bozukluklar’ grubu içinde yer alan şizofreni ve benzeri tanılardan birisi konmuş hastalar kabul edilmektedir" dedi.
HASTANIN SOSYALLEŞMESİ SAĞLANIYOR
Merkeze gelen hastaların ve yakınlarının hastalıklar ile tedavisi konusunda da bilgilendirildiğini belirten Psikiyatrist Dr. Güner Günaş, "Halk Eğitim Merkezi’nden gelen hocalarımızın da desteğiyle ilgisi ve yeteneğine göre hastayı, güzel sanatlar, müzik, spor gibi alanlara yönlendirilerek uğraşı tedavisiyle hastalığın neden olduğu yeti kaybının azaltılması, hastanın sosyalleşmesinin sağlanılması, rehabilite edilmesi ve üretken hale getirilmesi hedeflenmektedir" diye konuştu.
HASTALARA VE AİLELERİNE EĞİTİMLER VERİYORUZ
Samsun Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri İl Koordinatörü Ayşe Gökçen Gönen, Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerin ağır kronik ruhsal bozukluğu olan hastalara hizmet vermek için açıldığını dile getirerek, "Bu kişiler genelde hastanede yatarak tedavi olan ve evlerinde hayatlarını sürdüren bireyler. Toplumdan genelde izole olan kişiler. Dolayısıyla bu kişilerin yeniden topluma kazandırılıp işlevselliklerinin artırılmasını, aile ve arkadaşlarıyla ilişkilerinin düzelmesini hedefliyoruz. Bu hedefler çerçevesinde bir takım uğraşılardan yararlanılıyor. Esas olarak hastalara ve ailelerine hastalıkla ilgili çeşitli eğitimler veriyoruz. Gerekirse bu kişilerin evlerinde de eğitim veriliyor" dedi. Ayşe Gökçen Gönen düzenlenen çeşitli kursların hastaların kendine güvenlerinin artmasını, grupça bir faaliyete katılarak sosyalleşmelerine katkı sağladığını da ifade etti.
KURS SAYISINI ARTIRMAYI PLANLIYORUZ
Gazi Devlet Hastanesi Hastane Yöneticisi Yılmaz Dündar, hastaların terapisiyle ilgili öngörülen yeni kursların açılması için de çalışmalar yapacaklarını kaydederek, "Bu merkezlerin Türkiye’de artması, hastalarımızın hastanede kalış sürelerinin azaltılması ve toplumda sosyal hayata kazandırılması adına güzel bir proje. Hastane ortamına insanları götürmek gerçekten zor olur. Hastalarımız herhangi bir soysal faaliyet içi buraya geliyormuş gibi bir algı olduğundan hastalarımız buraya gelirken zorlanmıyorlar, kendilerini daha rahat hissediyorlar" dedi.

YK(MS/AAA) (FOTOĞRAF)