Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, () - TÜRK Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Teoman Soysal, Türkiye'de kemik iliği ve kök hücre nakillerinin henüz yeterli düzeyde olmadığını, bunun en büyük nedeninin de akraba dışı verici bulamamak olduğunu söyledi.
Türk Hematoloji Derneği tarafından düzenlenen 8'inci Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi, Antalya'da başladı. Xanadu Otel'de 3 gün sürecek kongreyle ilgili Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Teoman Soysal, İkinci Başkan Prof. Dr. Hale Ören, Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, Dernek Saymanı Prof. Dr. Fahir Özkalemkaş'ın katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.
60 KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ VAR
Toplantıda konuşan Prof. Dr. Teoman Soysal, 1950'li yıllardan itibaren bugüne kadar dünyada 1 milyon kişiye kemik iliği nakli yapıldığını belirtirken bunların 420 bininin başkasından yapılan nakiller, yüzde 19'unun da kordon kanı nakli olduğunu söyledi. Dünyada yılda yaklaşık 60 bin kordon kanı nakli yapıldığını aktaran Prof. Dr. Soysal, "Türkiye'de şu an 60 tane kemik iliği nakli merkezi var. 2000 yılında 293 nakil yapılmıştı. 2013'e geldiğimizde sadece altı ayda 1500'e yakın nakil yapıldığını görüyoruz. Bu, yılda hali hazırda 3 bin nakil yapabildiğimizi gösteriyor" dedi.
TÜRKİYE'DE 37 BİN VERİCİ VAR
Türkiye'de son 10-12 yılda 14 bin kişiye nakil yapıldığını aktaran Prof. Dr. Teoman Soysal, bu rakamın 10 yıl öncesine göre artmış olarak görünse de hedefin altında olduğunu anlattı. Nüfusu 80 milyon düzeyinde olan Almanya'da yılda 5 bin civarında nakil yapıldığını aktaran Prof. Dr. Soysal, Türkiye nüfusuna göre yapılan nakillerin henüz istenen düzeyde olmadığını anlattı. Bunun başlıca sebebinin verici bulamamaktan kaynaklandığını vurgulayan Prof. Dr. Teoman Soysal, dünyada 23 milyon 500 bin civarında kayıtlı verici ve 600 bin kordon kanı varken, Türkiye'de kayıtlı verici sayısının 37 bin, kordon kanının ise 765 düzeyinde olduğunu kaydetti.
'AKRABA DIŞI VERİCİ BULMAKTA ZORLANIYORUZ'
Özellikle batılı ülkelerde başkasından yapılan nakillerin en az yarısının akraba dışı vericilerden sağlandığını belirten Prof. Dr. Teoman Soysal, Türkiye'de ise başkasından yapılan nakillerin yüzde 16'sının ancak akraba dışından yapılabildiğini belirtti. Bu rakamın artması halinde Türkiye'de de kemik iliği nakli sayısının batıdaki gibi yüzde 50 seviyesine ulaşacağına dikkati çeken Prof. Dr. Soysal, "Sorunumuz akraba dışı verici bulamamaktan kaynaklanıyor" dedi.
SÜREKLİLİK ARZ EDEN PROJELER LAZIM
Türkiye'deki verici ve nakil sayılarını artırmak için bir süre önce gündeme getirilen Türk Kök Projesi'nin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Soysal, kemik iliği vericisini artırma noktasında da yöntemle ilgili çalışma yapılması gerektiğini belirtti. Türkiye'de verici sayısını artırmak için bugüne kadar çok sayıda kampanya yapıldığını aktaran Prof. Dr. Teoman Soysal, "Bunlar toplumda bilinç oluşturup, gönüllülük bilincini artırıyor. Ama bence bizim ihtiyacımız olan şey anlık kişiye özel kampanyalar değil, süreklilik arz eden gönüllü verici kazanım programları olmalı" diye konuştu.
10 BİN VERİCİNİN KAYDI SİLİNDİ
Türk Kök Projesi'nin yanında insanların da verici olmak için gönüllü olması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Teoman Soysal, Türkiye'de kök hücre vericisi olup da adres bilgisini yenilememesinden dolayı 10 bin civarının kaydının silindiğini kaydetti. Kemik iliği ve kök hücre nakli yapılırken doku tahlillerinin de yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Teoman Soysal, bir kişinin doku tahlillerinin yapılmasının 70 euro'yu bulduğunu da belirtti.

ÖÖ(HA/BT) (FOTOĞRAFLI)