Erol AKKIR/ ANTALYA, () - ANTALYA'da 10 ay önce yüz nakli olan 55 yaşındaki Salih Üslün'ün ortaya çıkan uyuşmazlık nedeniyle yüzünün yüzde 60'lık bölümü geçen hafta alan Prof. Dr. Ömer Özkan, "Uyguladığımız B planı dünyada bir ilk. Kritik eşik 10'uncu gün sonunda aşılacak" dedi.
Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 31 yaşındaki Muhittin Turan'ın yüzü, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde, Edirne'den gelen çiftçi Salih Üslün'e geçen 23 Ağustos'ta nakledildi. Hastanenin 4'üncü, Türkiye'nin 6'ncı yüz nakli operasyonunu, Türkiye'nin ilk yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi yaptı.
TAM YÜZ NAKLİ YAPILDI
2008 yılında samanlığına giren bir fareyi yakalamak için kovalarken av tüfeğinin namlusunun üzerine düşüp silahın ateş alması sonucu yaralanan ve bir dizi operasyon geçiren Üslün, yaklaşık 7.5 saat süren yüz naklinden sonra 10 gün yoğun bakımda kaldı. Alt-üst çene, saçlı deri ve dil de dahil olmak üzere tam yüz nakli yapılan Salih Üslün'ün, sakal tıraşından sonra yeni yüzüyle 25 yaş gençleştiği görüldü. Ancak Salih Üslün'ün yüzünün yüzde 60'lık bölümü, 16 Haziran'da uyuşmazlık nedeniyle 5 saat süren operasyonla alındı.
DURUMU STABİL SEYREDİYOR
Ameliyatı gerçekleştiren AÜ Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Üslün'ün durumunun kötüye gitmesi nedeniyle yüzün alındığını söyledi. Ameliyat sonunda Üslün'ün yüzünün yüzde 60'lık bölümünü alan Prof. Dr. Özkan, ikinci operasyonda uyguladıkları B planının dünyada ilk olduğunu söyledi. Her yüz naklinin ardından bir B planı olduğunu söyleyen Prof.Dr. Özkan, “Salih Üslün'e uyguladığımız B Planı sürekli söylediğimiz bir şeydi. Fakat bizim uyguladığımız operasyon dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor" dedi.
Uyuşmazlık nedeniyle yüzünün geri alınmasının ardından bir hafta geçmesine karşın Salih Üslün'ün durumunun stabil olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özkan, “Yoğun bakımda takibi süren Salih Üslün'ün durumu stabil. Sürekli hastamızın başında bekleyen bir ekibimiz var. Değerlerini takip ediyoruz. Rahat bir hafta sonu geçirdi. Ancak bu gibi operasyonlar sonrasında kritik eşik olarak adlandırdığımız 10 günü sorunsuz aşmak bizi sevindirecek. Hastanın cihazlardan kurtulması ve enfeksiyon riskinin daha da azalacağı gün bizi biraz daha rahatlatacaktır" diye konuştu.
HAYATİ TEHLİKE SÜRÜYOR
Salih Üslün'e sağ bacağından alınan deri parçasının, çıkartılan yüzün yerine nakledildiğini kaydeden Prof. Dr. Özkan, ameliyatta, alt ve üst çene kemiklerinin alınmadığını kaydetti. Prof Dr. Özkan, Üslün'ün sağ bacağından alınan deri dokusunun, yüzüne yeterli olduğunu belirten Prof. Dr. Özkan, "Daha önce yapılan tüm nakillerden daha ağır bir operasyon gerçekleştirdik. Bu nedenle hastamızın hayati tehlikesi sürüyor" dedi.
Prof. Dr. Ömer Özkan, kısa süre önce Ordu'dan yeni bir yüz bağışı olduğunu, ancak şartlar uygun olmadığı için nakli gerçekleştirmediklerini söyledi.

FOTOĞRAFLI