AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Akman, "Fışkırır gibi işeyemeyen çocuklarda idrar yolu iltihabı var demektir. Böbrekte idrar kaçağı, çocukları böbrek yetmezliğine götüren en önemli nedendir" dedi.
Prof. Dr. Sema Akman, çocuklarda idrar yolu iltihabının, dikkatli olunmazsa böbrek kaybına giden yolun başlangıcı olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Akman, "İdrar yolu anomalilerinde zamanında müdahale böbrek hasarını önler. Bebeklik çağında tanı ve tedavinin öneminin kavranması gerekmektedir. Aileler bu konuda hassas olmalı. İdrar tahlili ve ultrason tespitte önemli" diye konuştu.
Erkek çocuklar fışkırtarak işeyemiyorsa, bunun, PUV denilen idrar yolu iltihabının olduğu anlamına geldiğini kaydeden Prof. Dr. Sema Akman, "İdrar yolu iltihabı kızlarda gelişmez. Veziko Üretral Reflü (VUR) kız ve erkek çocuklarda olur. Bunlar çocuklukta teşhis edilirse böbrek hastalığı oluşmaz. Eğer çocuk fışkırır gibi işiyorsa PUV açısından rahat olabiliriz" dedi.
BELİRTİLERİ
Bebeklerde idrar yolu iltihabının belirtilerinin nedensiz ve yoğun ağlamalar olduğunu belirten Prof. Dr. Akman, "Ateş her zaman görülmeyebilir. Beslenmenin reddedilmesi, kusma ve hafif ateş de idrar yolu iltihabını düşündürebilir. Özellikle ilk 3 ayındaki bebeklerde şiddetli ağlamalar gaza bağlanarak atlanabilir. Bu nedenle eğer bir bebek düzenli besleniyor, gazı çıkarılıyor ama uykusundan uyanacak kadar şiddetli ağlıyorsa, ateş olmasa bile idrar yolu iltihabı düşünülmelidir" diye konuştu.
İDRARDA KAN GÖRÜLEBİLİR
Kendini ifade edebilen yaştaki çocuklarda ise genellikle idrar yaparken yanma, ağrı hissi olduğunu aktaran Prof. Dr. Akman, "Bu çocuklar sık idrara gider. İdrar yapmak isteyip yapamazlar. Bazen enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak idrarda kan görülebilir. Bütün bunlar idrar yolu iltihabının varlığını düşündürür" dedi.
ENFEKSİYON TEKRARLAYABİLİR
İdrar yolu enfeksiyonuna karın ağrısının eşlik ettiğini, bunun bebeklerde gaz sancısıyla karıştırıldığını kaydeden Prof. Dr. Akman, şöyle dedi:
"Büyük çocuklarda halk arasında yanlış inanışla 'ayak üşüdü, midesi bozuldu, midesini üşüttü' gibi basit nedenlerle birleştirilip ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler verilerek geçiştirilebilir. İdrar yolu iltihabı tedavi edilmese de bir süre sonra bulguları geriler. Bu nedenle çok kolay tekrarlayan enfeksiyonları atlayabilirsiniz. Çocukta tekrarlayan karın ağrıları, sık idrara gitme, idrar yaparken yanma, sızlama şikâyeti ve idrar kaçırma problemi varsa mutlaka idrar tahlili ve kültürünü hekiminizin gözetiminde yapıp kontrol etmek gerekir."