DENİZLİ’de Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Adalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Göksel Kıter, üç haftadan uzun süren her öksürükte verem hastalığından kuşkulanılması gerektiğini söyledi.
Verem Haftası nedeniyle bir açıklama yapan PAÜ Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Adalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Göksel Kıter, verem hastalığının önlenebilen, tedavi edilip iyileştirilebilen bir hastalık olduğunu ifade etti. Prof.Dr. Göksel Kıter, Türkiye'de toplam 19 bin verem hastası olduğunu söyleyerek, hastaların 11 bin 476'sının erkek, 6 bin 976'sının kadın olduğunu bildirdi.
HAVADAN BULAŞIR
Prof.Dr. Kıter, hastalığın bulaşma yollarının bilinmesi ve gerekli önlemlerin alınmasının toplum sağlığı açısından çok önemli olduğunu belirterek, "Verem hastalığı hava aracılığı ile hastalardan sağlam kişiye bulaşır. Kullanılan eşyaların ayrılmasının gereği olmadığı gibi kapalı bir ortamdaki havanın solunması ile hastalığın bulaştığı bilinmelidir. En bulaştırıcı olan hastalar tedavi görmemiş, çevrelerine tüberküloz mikrobu yayan akciğer ve gırtlak tüberkülozlulardır. Nefes vermekle, özellikle de öksürmek, hapşırmak, konuşmak ile mikroplar çevre havaya saçılır. Sağlıklı kişiler bu mikropları nefesleriyle alırlar. Hasta ile yakın ve uzun süreli teması olan kişilere bulaşma riski fazladır" dedi.
BULGULARI FARKLI OLABİLİR
Verem hastalığının genellikle sessiz bir başlangıç gösterdiğini ifade eden Prof.Dr. Kıter, solunum sistemi bulgularının, öksürük, balgam çıkarma, balgamda kan görülmesi, göğüs ağrısı, sırt-yan ağrısı, nefes darlığı ve ses kısıklığı şeklinde seyrettiğini vurguladı. Sistemik bulguların ise ateş, gece terlemesi, halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, kilo kaybı şeklinde baş gösterdiğini belirten Prof.Dr. Kıter, "Çocuklarda kilo alamama ve hastalığın olduğu organa özgün bulgular göze çarpar. 3 haftadan uzun süren her öksürükte veremden kuşkulanılmalıdır. Kuşkulanılan hastalarda, akciğer filmi ve basit bir balgam tetkiki ile tanı koymak olasıdır. Tedavisi olan, düzenli tedavi ile tamamen iyileşme şansı bulunan, düzenli tedavi edilmezse müzminleşip çevresindeki insanlara, özellikle en yakınlarına hastalık bulaştırma riski taşıyan bu hastalık hakkında bilgi sahibi olmak ve gerekli önlemleri almak toplum sağlığı açısından çok önemlidir" diye konuştu.