HACETTEPE Üniversitesi Kanser Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Emin Kansu, gelişmiş kanser biyolojisinin, koruyucu tıp ve bireysel tedaviyle ancak 50 yıl içinde kontrol altına alınabileceğini savundu.
Adana'da 2013 Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri için düzenlenen törende konuşan Prof. Dr. Emin Kansu, tüm toplumların büyük bir sorun olarak gördüğü kanseri çözmek için çalışma sürdürdüğünü anlattı. Kanseri çözmek için hangi genden geldiğinin bulunması gerektiğini belirten Prof.Dr. Kansu, "Bu hastalığı yenmek için temel bilime inmek lazım. Hepimizin genleri birbirinden farklı. Bu bilgileri çözeceğiz. Kanser genini, erkenden görmemiz gerekiyor. Meme kanseri olacak bir genç bir kızımızın annesine, o daha 14 yaşındayken 'Kızınızda meme kanseri geni var. Bunun tedbirini şimdiden alın?' diyebilecek miyiz bütün dünya bunun için çalışıyor" dedi.
Kanser tedavisi ile uğraşanların hasta geni çözmeye çalıştığını belirten Prof.Dr. Kansu şöyle konuştu:
"Bütün dünya hücreyi anlamaya çalışıyor. Bu hücre niye kanser oluyor. Yani bunu mutasyon diye niteliyorlar. Yani zaman içinde o gen karakterini değiştiriyor ve kanser ortaya çıkıyor. Bunun en güzel örneği ise maalesef sigaradır. Sigara içmeye başladığınız zaman 10 sene sonra geniniz mutasyona uğramaya başlıyor. Bu mutasyon akciğer kanserine yol açar. Ancak problem burada başlıyor. Her akciğer kanseri aynı kanser değil. Çünkü hücreler birbirinden çok farklı. Her akciğer kanserinin ayrı bir geni var. Akciğer kanseri geldiği zaman hangi genden geliyor, bunun bulunması gerekiyor ki, tedavisi ona göre planlansın. Kanserin çok kompleksli hastalık olduğunu, kendi içinde 100 ayrı tipi olduğu görüyoruz. Bunu çözmek için, sorunlu geni bulmamız gerekiyor."
KANSER İÇİN KURULAN KONSORSİYUM ÇALIŞIYOR
ABD, Kanada ve İngiltere'nin oluşturduğu konsorsiyum ile kanser tedavisi için çalışmalarını üst seviyede devam ettirdiğini belirten Prof.Dr. Kansu şöyle devam etti:
"Önce olayı çözeceğiz, sonra tedavi edeceğiz. Bu çok zaman alacak bir şey. Çok büyük bir konudur. Bireysel tedavi var. Yani kişinin problemini bulup nokta atışı yaparak kanserin durdurulması için çalışma yapılması lazım. Bu yıllar alacak gibi görünüyor ama Amerika, Kanada ve İngiltere'nin konsorsiyumu ile müthiş bir proje var. Her bir kanser genin çözülerek o gene uygun tedavilerin planlanması var. Bunun en güzel en canlı örneğini 8-10 ay önce yaşadık. BRCA adlı bir gen var. Toplumdaki meme kanserlerinin yüzde 12'sinin nedeni. Angelina Jolie çıktı, 'Benim BRCA genim var. Bu genden annemde, teyzemde de vardı. Bende görüldüğü anda meme kanseri olma ihtimalim olduğu söylendi. Bende tedaviye gittim' dedi. Bu tüm dünyada uyanmaya neden oldu."
BARKODDAKİ GENDEN KANSERİMİZİ ÖNCEDEN GÖRECEĞİZ
Tüm dünyada 2012 itibariyle 14 milyon kişinin kanser hastası olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Kansu, ileride oluşturulacak kanser barkotları sayesinde kanserin çok önceden görülmesini beklediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gelişmiş kanser biyolojisi, koruyucu tıp ve bireysel tedavi ile bir araya gelmesiyle kanser ancak 50 yıl içinde kontrol altına alınabilir. Ancak çözeceğiz diyemiyorum. Bu konuda çok yolumuz var. 2040'larda belki de bir barkodumuz olacak. Bu barkotda verilen genin meme veya kalın bağırsak kanseri olduğu görülürse, hastalanmadan ameliyat olunacak. Ancak bu konuda çok uzun bir yolumuz var."