SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeltekin Demirel, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve önceki yıllara oranla yağışların az olması nedeniyle grip ve nezle gibi kış hastalıkların arttığını ifade etti.
Sivas ve çevresinde önceki yıllara oranla yağışların az olması nedeniyle grip ve nezle gibi hastalıklarının arttığı belirtildi. Konu ile ilgili açıklama yapan CÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeltekin Demirel, "Kar yağınca havadaki partiküller ve kirli hava, karla beraber toprağa iner. Havanın soğuk olması mikropların yaşamasını yavaşlatır, üremesini azaltır. Ama havanın soğuk olması başka bir sıkıntı yaratıyor. İnsanlar topluluk halinde yaşamaya başlıyor. Kahvelere gidiyorlar, hep birlikte evde oturuyorlar. Bu kahvelerdeki veya oda sıcaklığındaki alanlarda mikroplar yaşamını sürdürmektedirler. Bu nedenle burada yaşayan insanlara bir başka insandan virüs geçisi artmakta. Dışarıdaki bakteri üremesi yavaşlamışken oda sıcaklığında artmış oluyor. O yüzden topluluk halinde çok fazla oturmamak gerekir. Sık sık ellerimizi yıkayarak ve C vitamini tüketerek önlem alabiliriz" dedi.
'SOĞUK HAVA DAHA TEMİZ'
Prof. Dr. Demirel, "Halkın da söylediği gibi, kar yağdığında mikroplar kırılır. Dışarıdaki mikropların yaşamları yavaşlar ve bir kısmı ölür. Ama ev veya kahve gibi sıcak ortamlarda mikroplar yaşamlarını sürdürür. Ve hastalık bulaştırmaya devam ederler. İnsanlarda kışları kapalı ve sıcak ortamlarda bir araya geldiği için kışları grip ve nezle gibi hastalıkalr artar. Ama dışardaki soğuk hava, içerideki sıcak havaya nispeten daha temizdir" diye konuştu.