AKDENİZ Üniversitesi'nde yapılan nakillerle 'pediatrik nakil merkezi' özelliği taşıyan Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde 45'inci pediatrik böbrek nakli, 8 yaşında 19.5 kiloya ulaşabilen Şeyma Özdemir'e yapıldı.
Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde, bugüne kadar 45 pediatrik böbrek ve 8 karaciğer nakli gerçekleştirildi. Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'nde adının açıklanmasını istemeyen bir ailenin bağışladığı böbrekle hayata tutunan Şeyma, doğduğu günden beri kronik böbrek yetmezliği ile savaşıyordu.
Konya'da yaşayan Özdemir ailesinin 8 yaşındaki kızları Şeyma, henüz 6 aylıkken periton diyalizle tanışmış, 3 yıldır da Sağlık Bakanlığı'nın organ bekleme sırasına girmişti. Daha önce 3 defa böbrek bulunan Şeyma'ya yapılan testler sonucunda, kan değerleri normal çıkmadığı için nakil gerçekleştirilemedi.
'ARTIK ÇİKOLATA YİYEBİLECEĞİM'
Organ Nakli Merkezi Müdürü ve Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve ekibi tarafından Şeyma Özdemir'e cumartesi günü nakledilen böbrek, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde yapılan 45'inci pediatrik nakil olma özelliğini taşıyor. Yaklaşık 2 saat süren operasyonun ardından sağlığına kavuşan Şeyma, sevincini hastanedeki odasında yakınlarıyla paylaştı. Konya'da Ayşe Gül ve Nesrin Kardeşler İlköğretim Okulu 2'nci sınıf öğrencisi olan Şeyma, yeni böbreği için sevinirken, "Artık çok sevdiğim sütlü çikolatayı istediğim zaman yiyebileceğim" dedi.
KIZIM DOKTOR OLACAK
Konya Belediyesi'nden emekli 50 yaşındaki baba Adnan Özdemir de organ bağışı yaparak kızının sağlığına kavuşmasına yardımcı olan aileye teşekkür etti. Baba Özdemir, duygularını şöyle anlattı:
"Kızım doğuştan böbrek hastası olduğu için ömrü hastanelerde geçti. O nedenle sürekli 'Okuyup doktor olacağım' diyordu. İnşallah kızım onların sayesinde okuyup doktor olacak. O aile de bizim ailemiz sayılır. Tanışma fırsatı olursa kızımı yanlarına götürüp ellerini öptürmek isterim."
TÜRKİYE'NİN TEK PEDİATRİK NAKİL MERKEZİ
Nakli yapan Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, "8 yaşındaki Şeyma ile bu yıl 12 Aralık itibarıyla 45 pediatrik böbrek nakli gerçekleştirmiş olduk. Bugüne kadar 8 de pediatrik karaciğer nakli yaptık. Türkiye'nin tek pediatrik nakil merkezi olma özelliğimizi koruyoruz. 2012 yılında, 30 pediatrik böbrek nakli ve 3 pediatrik karaciğer nakli gerçekleştirmiştik. Toplamda 255 böbrek nakli yapmıştık" dedi.
2013 yılı sonunda 300 böbrek nakline ulaşmayı planladıklarını dile getiren Doç. Dr. Dinçkan, "Her zaman dediğimiz gibi sayılar önemli değil, nakil sonrasında yakaladığımız başarı oranı bizim için daha önemli. Şu ana kadar organ nakli gerçekleştirilen hastalarımızın sağlık durumları gayet iyi. Şeyma, kısa süre sonra sağlığına kavuşacak. Fakat en az 3 ay takiplerinin Antalya'da hastanemizde yapılması gerekiyor. O nedenle okuluna bir süre ara vermiş olacak" diye konuştu.