İlker AKTAŞ/ SAMSUN, () - SAMSUN’da Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Candan Yoğurtçu, göz tansiyonunun hafife alınacak bir hastalık olmadığını söyleyerek, "Göz tansiyonu sessiz bir hırsıza benzer" dedi.
Samsun'da Atasam Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Candan Yoğurtçu, göz tansiyonunun göz içi basıncının artması ile kendisini belli eden bir hastalık olduğunu belirtti. Göz tansiyonunun sinsi ve çok gizli bir hastalık olduğunu söyleyen Opr. Dr. Yoğurtçu, bu hastalığı sessiz bir hırsıza benzeterek, "Gözün içinde aköz hümör adı verilen berrak bir sıvı dolaşır. Bu sıvı gözün içerisinde salgılanırken bir şekilde dışarı akması gerekir. Bu sıvı dışarıya akmadığı zaman göz içerisinde birikir. Biriken sıvı göz gözün içinde retinaya, optik sinire ve retinanın sinir tabakasına zarar vermektedir. Bu durum körlükle de sonuçlanabilir" dedi.
Göz tansiyonu hastalığında risk grubu içerisinde bulunanların daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Opr. Dr. Candan Yoğurtçu, "Özellikle bazı risk grupları vardır. Kişinin miyop olması, göz korneasının ince olması, ileri yaşta olması, sigara içmesi, kan basıncının yüksek olması, ailedeki genetik özellik, uzun süreli kortizon tedavisi görenler ve travmadan çıkması göz tansiyonu için büyük önem taşıyor. Göz tansiyonu bir halk sağlığı problemidir. Yani gerek devlet düzeyinde, gerekse uluslararası düzeyde bu hastalığın üzerinde durulmalı ve vatandaşlar bilinçlendirilmelidir. Göz hastalığı da diğer hastalıklar gibi erken teşhisle tedavi edilebilir" diye konuştu.